Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев наложи парламентарна резерва по текста и обяви на днешния Съвет "Общи въпроси" на ЕС, че българското правителство не може да се произнася без парламентарно обсъждане по френското председателство за отпадане на ветото за началото на преговорите със Северна Македония за членство в Евросъюза. Това съобщиха кореспондентите на БНР в белгийската столица.

"Последователно се придържаме към позицията, че са необходими надеждни гаранции за спазване на Договора за добросъседство и приятелство между двете държави. Гарантирането правата на българите, в т. ч. и чрез включването им в конституцията на Северна Македония, представлява условие за започване на преговори за членство", заяви зам.-министър Георгиев.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон изрази надежда, че през следващите дни може да се постигне решение по двустранния спор между България и Северна Македония, но допълни, че политическата обстановка в страната ни е трудна през последните дни.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович също не изключи възможността да се намери изход пред следващите дни. След края на Съвет "Общи въпроси" в Люксембург той заяви: "Знаем, че Албания и Северна Македония са добре подготвени, за да се отворят за тях преговорни глави и затова ние много разчитаме на последните седмици от френското председателство за решаването на тези въпроси. Комисията силно подкрепя тези усилия".

Сърбия, Албания и Република Северна Македония ще вземат общо решение утре за участието си в предстоящата тази седмица среща на върха ЕС - Западни Балкани. Това каза сръбският президент Александър Вучич, цитиран от Танюг, след видеоразговор с премиерите на Албания и Република Северна Македония, Еди Рама и Димитър Ковачевски.

Вучич и Рама искат да се солидаризират с Република Северна Македония, чиито представители разглеждат възможността да не пътуват в Брюксел, недоволни от това как са третирани от ЕС, отбелязва Танюг.

Еди Рама съобщи в Туитър за разговора като прогнозира, че в Брюксел ще чуят отново "Не, съжалявам!"

Рама заявява: "Целият съюз, похитен от България, не е добър спектакъл за гледане! Какво да правим там?"

Срещата на върха ЕС - Западни Балкани ще се проведе на 23 юни в Брюксел.

Попитан за участието на Ковачевски в Брюксел в интервю вчера министърът на вътрешните работи Буяр Османи каза, че решението за това ще бъде взето на правителственото заседание, което се провежда днес, съобщи БТА. Президентът на Сърбия Александър Вучич е подчертал, че четвъртък ще бъде изключително важен ден, защото на базата на това, което ще се случи на Срещата на върха в Брюксел, ще може да се види каква ще бъде архитектурата в Европа, съобщиха медиите в Република Северна Македония.

ЕК и Франция не изключват напредък по въпроса за Република Северна Македония в следващите дни

"Подчертахме с ясен консенсус необходимостта да напомним за европейската перспектива на страните от Западните Балкани", заяви френският министър Клеман Бон, който днес ръководи последното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси под председателството на Франция, съобщи БТА.

Той отбеляза очакването за скорошно начало на преговорите с Албания и Република Северна Македония. Френското председателство и България, заедно с Европейската комисия, опитват да преодолеят трудностите, за да можем да дадем знак за напредък, това е важно и се надявам да се случи дори в следващите дни. Работим за това, добави Бон.

Никой днес не постави условия за обвързването на пътя на страните от Западните Балкани към ЕС с бъдещето на присъединяването на Украйна и други държави, каза той. По неговите думи войната в Украйна налага да се ускори разширяването на ЕС особено там, където процесът отдавна е започнал.

Той определи въпроса с началото на преговорите със Скопие и Тирана като част от символен процес. Надявам се в следващите дни да се постигне решение по разногласията между София и Скопие, но политическата обстановка в българската столица е трудна тези дни. Няма да жалим сили до последния час на френското председателство, обобщи Бон.

Министърът посочи, че не може да се твърди, че френското предложение за изход от двустранния спор е в ущърб на Скопие. По неговите думи предложената преговорна рамка внимателно засяга по-широки от двустранните въпроси. Той поздрави България и Република Северна Македония за усилията, които полагат за постигане на съгласие. Бон заяви, че е в общ интерес присъединителните преговори със Скопие да започнат и добави, че за първи път от дълго време от българска страна се наблюдава добра воля в тази насока.

Министърът допълни, че преди заседанието на Европейския съвет тази седмица ще има среща ЕС-Западни Балкани, за да не изглежда, че тези страни остават забравени. Той не можа да потвърди кои от държавните и правителствените ръководители от региона ще пристигнат за срещата в Брюксел.

Един от основните въпроси за разширяването на ЕС към Западните Балкани е свързан със спора между България и Република Северна Македония, уточни заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович. Надяваме се много скоро да има значителен напредък, посочи той и благодари на Франция за положените дипломатически усилия.