Междуведомствена делегация на САЩ начело с Дерек Шоле, специален съветник в американския Държавен департамент, ще посети София, Букурещ и Брюксел в периода 7-11 февруари, съобщи на сайта си дипломатическото ведомство на Съединените щати.

Делегацията ще обсъди редица въпроси и ще се консултира със съюзниците от НАТО и партньори от ЕС относно руската агресия срещу Украйна.

Мисията на Шоле е продължение на широките дипломатически контакти, които САЩ поддържат с техните европейски партньори и съюзници в подкрепа на единния подход към непредизвиканото струпване на руски войски по границите на Украйна и съвместните усилия Русия да бъде насърчена да избере дипломацията и деескалацията, гласи информацията на сайта.

Шоле ще се срещне с членове на новото правителство в България, за да продължи стратегическия диалог в областта на сигурността, енергетиката и върховенството на закона, започнал през януари 2020 г.

В Румъния специален съветник Шоле ще препотвърди значението на американско-румънското стратегическо партньорство в справянето с общите заплахи и предизвикателства, както и във връзка с разполагането на американски войски в тази балканска страна заради кризата в Украйна.

След като наскоро двете държави получиха покани да започнат присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Шоле ще предложи подкрепата на САЩ на правителствата на двете страни в техните икономически реформи и усилията им за борба с корупцията.

В Брюксел съветникът от Държавния департамент ще обсъди с представители на НАТО и Европейския съюз скорошните дипломатически ангажименти с Русия и съвместните усилия за възпиране на по-нататъшна руска агресия срещу Украйна, включително готовността на партньорите и съюзниците за налагане на мащабни последствия и сериозни икономически тежести за Русия в случай на нахлуване в Украйна.

По време на пътуването съветник Шоле ще потвърди отново непоколебимия ангажимент на САЩ към НАТО и съюзниците и ще обсъди как Съединените щати могат да продължат да подкрепят държавите от НАТО, особено на източния фланг.