Два дни след като американското посолство у нас изрази съболезнованията си за опустошителните наводнения на южното ни Черноморие на 5 септември, дипломатическата мисията на Русия у нас също изрази своята съпричастност.

"Изразяваме дълбоките си соболезнования на българския народ във връзка с трагичните наводнения в Царево, отнели живот на четирима души, оставили без дом и храна стотици хора и нанесли огромни щети на региона. Пожелаваме по-бързо възстановяване на районите, поразени от природното бедствие, и се молим за загиналите заедно с техните роднини и близки", написа Посолството на Руската федерация на фейсбук страницата си.

Преди това посолството на САЩ написа в пост във фейсбук, че е "дълбоко натъжено от загубата на човешки животи вследствие на тежките наводнения в Царево и други райони по Черноморското крайбрежие и изказва нашите най-дълбоки съболезнования на засегнатите семейства".

Днес е национален траур в България в памет на четирите жертви на наводнението в района на Царево на Южното Черноморие на 5 септември. В резултат от приливните вълна загубиха живота си двама мъже и две жени, завлечени в морето. До момента щетите възлизат на 30 милиона лева, по предварителна оценка, оповестена от финансовия министър Асен Василев, като 12 моста, разрушени от стихията, ще трябва да бъдат възстановени.

От днес започна работа временна междуведомствена комисия, която проверява състоянието на инфраструктурата и на причините за бедственото положение в района.