Това е заявил американският министър на финансите Джейкъб Лю при срещата си с гостуващия украински премиер Арсений Яценюк и финансовия министър Наталия Яреско, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
 
Лю е посочил постигнатата на срещата на лидерите на Г-7 в Германия договорка за продължаване на действащите санкции спрямо Русия, докато тя не изпълни изцяло своите задължения по Минските споразумения.

Американският финансов министър приветствал усилията на украинските власти за постигане на споразумение с кредиторите за преструктуриране на дълга. Той подчертал важността да продължи осъществяването на реформите, започнати от Киев, "с цел възстановяване на икономическия ръст и на стабилността в условията на извънредни обстоятелства".

В интервю за Си Ен Ен намиращият се във Вашингтон Яценюк отново говори за необходимостта САЩ да предоставят на неговата страна "отбранително оръжие", защото "тя е принудена да се защитава от руската агресия".

"Украйна е единствената страна, която се сражава с редовна руска армия", каза той. Според него Русия представлява заплаха не само за Украйна, но и за целия "свободен свят".

Яценюк предупреди още, че Москва "се стреми да разцепи ЕС".

"Засега това не й се отдава, но може да стане".

Украинският премиер призна, че Минските споразумения са "най-приемливия път към деескалация на конфликта". Според него обаче успехът на тези споразумения "зависи от дипломатическите усилия, от наличието на силна и надеждна украинска армия и от единството на САЩ и ЕС в противопоставянето на руската агресия".

Путин: Не се страхувайте от Русия

Не трябва да се страхувате от Русия, заяви преди дни руският президент Владимир Путин в интервю за италианския в. "Кориере дела сера".
Идеята, че един ден Русия би могла да атакува НАТО е една лишена от смисъл идея, която няма никакво основание, заяви Путин. Може би някой е заинтересован да подхранва тези страхове. Може би САЩ искат да избегнат сближаването между Европа и Русия.

Искам да ви кажа, че не трябва да се страхувате от Русия, подчерта руският държавен глава.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За Г-7 и Русия

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?