"Не е изразявано никакво недоволство, не е правен никакъв негативен коментар", заяви говорителят на гръцкото външно министерство Константинос Кутрас, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Руската дипломация поиска вчера обяснения от България, която забрани прелитане над нейна територия на руски самолети на път за Сирия, и от Гърция, която заяви, че Съединените щати са поискали от нея да вземе същото решение.

"Ако някой, и в конкретния случай става дума за нашите гръцки и български партньори, има съмнения, тогава, разбира се, той трябва да ни обясни какъв е проблемът", каза руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов пред руската агенция Интерфакс.

"Ако се докаже, че те вземат решения за ограничителни мерки или забрана по искане на американците, това поставя въпроси за суверенното им право да взимат решения за преминаване през въздушното им пространство на самолети от други страни, като Русия", каза Богданов.

С много различен тон обаче днес Атина заяви, че напротив, "начинът, по който Гърция се отнесе към този въпрос, бе наистина ценен".

Гърция наистина е получила искане от Вашингтон да откаже на Русия разрешение за преминаване през въздушното й пространство на самолети с военна подкрепа за сирийските правителствени сили.

Гръцки правителствен говорител вчера съобщи, че след като Русия е поискала разрешението да използва въздушното й пространство "преди 25 дни", накрая е избрала друг път.

На въпроса смята ли Атина в бъдеще да отказва подобни прелитания, говорителят призна, че въпросът е бил "деликатен", но отбеляза, че при всички случаи Русия ще продължи да използва алтернативния път, който е избрала.

Заместник-председателят на комисията по външните работи при Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент, Владимир Джабаров заяви вчера, че самолетите са превозвали само хуманитарна помощ и че пътят през Гърция и България няма голямо значение за Русия, тъй като Русия използва предимно други маршрути, главно над Кавказ и Иран.

Атина дала разрешение

Гърция е разрешила преминаването на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия още на 31 август, съобщи руското посолство в Атина, цитирано от агенция ТАСС.
"Разрешението за прелитане на самолетите бе получено на 31 август и оформено в нота на гръцкото външно министерство", съобщи пресслужбата на посолството.