Присъстваха главният прокурор Борис Велчев, председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, представляващата Висшия съдебен съвет Анелия Мингова, предаде БНР.

Силно критично мнение към доклада изрази главният инспектор Анна Караиванова. Според нея докладът на ЕК е необективен, тъй като не отразява достоверно и правилно свършеното от Инспектората на ВСС.

Този доклад не цели да ни хвали. Той цели да установи какво през тези 5 години сме продължили да не успяваме да не постигаме, каза от своя страна представляващата ВСС Анелия Мингова. Според нея трябва да се приема с разбиране това, че акцентът не е върху постигнатото, а върху нереформираните области и там, където ЕК констатира трайни дефекти.
Мингова приема с разбиране критиките, че този ВСС не е успял да се справи с проблемите, като атестациите и натовареността. Според нея за натовареността, за първи път по този остър начин ЕК е поставила въпроса, като го е огледала, съобразявайки практиката на ВСС и напълно обратната практика на ВАС.

Главният прокурор Борис Велчев не вижда в доклада отчитането на онова, което прокуратурата е постигнала, а то е проблемът с натоварването. Той отчете, че за последните 5 години 3 пъти се е увеличил броят на осъдените за организирани престъпни групи.
Велчев се съгласи, че имаме проблем с финансовите престъпления.