Без модерна космическа наука, без космически технологии и космическа индустрия не може да говорим за съвременна конкурентоспособна икономика, заяви президентът Румен Радев по време на честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

Събитието е организирано от Военновъздушните сили (ВВС), Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките (БАН) и фондация "Български ВВС".

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Авиацията и космонавтиката изискват ангажираност и от държавното ръководство, и от цялото ни общество, ако искаме България да има достойно бъдеще, каза държавният глава, цитиран от БТА.

Общото между авиацията и Космоса е моралната сила, устремът, всеотдайността на хората в авиацията и космонавтиката. Тяхната всеотдайност и неутолима жажда да предизвикват себе си, технологиите, собствените си възможности, да търсят новото, готовността да жертват себе си, за да върви човечеството напред, заяви Радев.

Летецът-изтребител преди всяко излитане залага живота си и благоденствието на своето семейство в името на България. За съжаление, не винаги това се отнася за други сфери - най-вече за политиката. Често сме свидетели на точно обратната нагласа - да заложиш цяла България заради своето лично облагодетелстване, коментира президентът.

"Ето това е силата на авиацията", каза той. Тази морална сила трябва да я развиваме в младите хора. Имаме нужда от точно тази нагласа във всички сфери, за да успее България, добави Радев.

Отдавна апелирам, че са нужни аварийни мерки за привличане на способни хора с качества във Въоръжените сили и тяхното задържане. Авиацията и космонавтиката изискват най-доброто като човешки ресурс, каза Радев.

Това е само първата стъпка, каза президентът по повод заявката за 30% нарастване на възнаграждението на военнослужещите.

В момента прогресират държавите, които успяват по най-добрия начин да използват информацията от Космоса, има изобилие от информация, посочи Радев. Когато през есента на 2020 г. се отвори прозорецът за обществено обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост, видях, че няма някои базови неща за нашето бъдещо развитие. Нямаше космически център. Привлякох полк. Панев Пенев и проф. Желев и с капацитета на президентството създадохме идеен проект за Център за наблюдение, координация и управление от Космоса, каза държавният глава, но обясни, че редовните правителства не са съдействали и са орязали функционалността.

"Не правя никаква политическа пропаганда, просто казвам какво се случва, когато няма приемственост", добави Радев. Сигурен съм, че този център ще го направим, каза още той.

Според него, който владее небето и Космоса, ще бъде безапелационен лидер на бъдещето. Без авиация и Космос няма сигурност и суверенитет, заяви Румен Радев.

По думите му авиацията и космонавтиката са преди всичко дух, традиции и чест. Българските Военновъздушните сили (ВВС) са школа по мъжество, родолюбие и държавническо отношение. Моята ценностна система съм я изковал много преди да вляза в президентската институция, изковал съм я в българските ВВС, заяви държавният глава.

Историята винаги помни първите, заради това завинаги в мен ще има място за тези, които проправиха пътя на България към Космоса - нашите учени още преди 52 години основаха българската научна програма. България в момента е водеща страна в производството на макро и мини сателити, посочи Радев.

Историческият полет на "Союз-33" остава непреходно във времето вдъхновение, донесло гордост и самочувствие на поколения България, каза президентът и добави, че е сигурен, че ще дойде времето, в което ще имаме следващи космонавти.

"Аз съм сигурен, че ни очаква в непосредствено бъдеще времето, в което ще има летателни апарати, за които няма да има предел. Ще летят и в стратосферата, и в открития Космос в един полет", каза Радев.

Авиацията и космонавтиката са носители на гордостта на нацията и израз на нашето ниво на амбиции къде искаме да позиционираме нашата нация по отношение на човешкия прогрес и по отношение на бъдещето, заяви държавният глава.

По-рано днес Радев удостои с Почетния знак на президента четирима изявени военни пилоти по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Президентът отбеляза, че България има своя достоен принос в развитието на авиацията.

"От първия боен полет на летците Радул Милков и Продан Таракчиев, през героичната защита на София през Втората световна война, изграждането на най-мощната военна авиация на Балканите в следвоенния период. Съхраняването и развитието на нови способности през последните десетилетия, наситени с много ресурсни ограничения. Покоряването на нови континенти и постигането на високо ниво на безопасност на полетите от гражданската ни авиация. Зад всички тези успехи се крие родолюбието, посветеността, куражът и всеотдайността на поколения летци", каза Радев.

С Почетния знак на президента беше удостоен генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов, който в периода 1997-2002 г. е Началник на Главния щаб на Военновъздушните сили, а пилотската си кариера завършва с пролетени 2500 часа на седем типа самолети - от Як-11 до МиГ-29. Отличието получи и генерал-майор (о.з.) Евгени Манев, който в периода 2003-2008 г. е началник на Военна академия "Г. С. Раковски", а като пилот има пролетени повече от 3000 часа, основно на изтребителите МиГ-21 и МиГ-29.

Заместник-председателят на Българската авиационна асоциация подполковник (о.з.) Динко Динков получи отличие. След 14 години в изтребителната авиация с пролетени повече от 1900 часа той преминава в гражданската авиация, където пролетява още 21 000 часа. Почетният знак на президента ще беше връчен и на подполковник (о.з.) Петър Кръстев, който през годините заема летателни и инструкторски длъжности на военни летища, където лети на изтребителите МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-23, а по-късно преминава в гражданската авиация, като завършва летателната си кариера с пролетени общо 13 000 часа.

Президентът посочи, че генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов и генерал-майор (о.з.) Евгени Манев оставиха ярка диря в българските Военновъздушни сили (ВВС) и се нагърбиха с отговорната задача на преведат ВВС в най-трудните години на прехода. Държавният глава благодари на подполковник (о.з.) Динко Динков и подполковник (о.з.) Петър Кръстев, че отдадоха най-активните си години на суверенитета на българското небе. Радев добави, че наградените продължават да издигат престижа на българската авиация и да популяризират авиационната идея сред младото поколение.

Генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов благодари от името на наградените. Той посочи, че организацията на честването на празника тази година повишава авторитета на авиацията и космонавтиката, както и отношението на обществото. Удовлетворен съм от службата във Военновъздушните сили, заяви генерал-лейтенант Попов.