Всички парламентарни групи внасяме проект за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили, с който заплатите на военнослужещите се изравняват със средната работна заплата за страната. Това съобщи на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

По думите му това е близо 30% нарастване на възнаграждението на военнослужещите. Индикативната стойност, необходима за планираното увеличение, е в размер на 520 млн. лева. Гаджев обясни, че е предвидено увеличението на възнагражденията да влезе в сила от 1 януари 2025 г., за да могат да бъдат планирани с бюджета за догодина.

По думите му след приетото увеличение базовата заплата за военнослужещите ще нарасне от 1450 лв. на 2200 лева.

Липсата на адекватни възнаграждения са едни от основните причини за напускане на военнослужещи, добави депутатът. По думите му, ако искаме да има съвременна армия, е необходимо не е само закупуване на нови въоръжения, но и инвестиция в хората. Христо Гаджев заяви, че това е един изключителен приоритет, за което благодари на всички парламентарни групи, отбелязвайки отговорното отношение, тъй като "българската армия няма партиен цвят".

Не е допустимо да има военни формирования, в които няма нито един офицер, каза пред журналисти в парламента и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

"Има сериозен отлив от офицерската професия, затова смятам, че в навечерието на нашия празник - на Българската армия, 6 май, едно такова решение ще даде на военнослужещите мотивация, че държавата не ги е забравила, тя разбира проблемите им и се грижи за тях, коментира Запрянов. От тях ние искаме да носят добросъвестно службата, да се готвят за отбрана на държавата, но ние трябва да проявяваме грижа, добави той.

По-рано той настоя за повишение на военните разходи до 2,5% от Брутния вътрешен продукт и за актуализация на заплащането на военнослужещите.

"Работим по стратегическия преглед за един комплексен социален пакет. Вече знаем, че в НАТО, и сега на Срещата на високо равнище, 2 процента ще се считат за минималните разходи за отбрана. Необходимо е да направим тези допълнителни разходи в хора. Получава се парадокс, че в един момент ще имаме модерните техники, а няма да имаме личен състав. Това притеснява и политическото ръководство, и военното ръководство", каза той.

Атанас Запрянов уточни, че въпросът за наборната военна служба не стои на дневен ред, като политическо решение, но е на дневен ред като дискусия.

Депутатът Христо Гаджев съобщи още, че следващите две седмици ще бъде направено посещение на място от членовете на ресорната комисията в 3-та авиобаза в Граф Игнатиево във връзка с подготовката ѝ за приемането на първите нови бойни самолети F-16.

От своя страна служебният министър на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че на 22-24 април началникът на отбраната ще бъде в "Граф Игнатиево" с експерти и специалисти от американска страна, тъй като се очаква те да сертифицират някои от съоръженията, за да можем да получим самолетите на наша територия и да не се окажем в ситуация като Словакия - да ги разполагаме в друга държава, добави министърът.

До момента от решението на парламента нищо не е изпълнено, обяви Христо Гаджев в отговор на журналистически въпрос за изпратената и поискана помощ от Украйна. Той визира изнесената досега информация от тогавашния военен министър Тодор Тагарев, дадена в отговор на парламентарен въпрос за предоставяне на системи за противовъздушна отбрана.

Министър Запрянов от своя страна отговори, че много скоро и тази техника ще замине.