Разговорът с депутата от Партия на регионите и бивш зам.-председател на украинския съвет за сигурност Нестор Шуфрич е качен в понеделник анонимно в интернет и веднага след това бе предаден от руските телевизии Русия Днес и Русия 1, пише германският в. "Ди Велт".

Разговорът трябва да се е провел на 18 март, малко след референдума в Крим. Пуснатата наскоро от затвора Тимошенко вече потвърди в Twitter, че записът е истински, а Шуфрич продължава да отрича.
Според Тимошенко обаче разговорът е манипулиран от руските специални
служби (ФСС)
, така че тя да звучи още по-антируски настроена, предаде Франс прес.

Записът:

"Това цялото нещо с Крим ме шокира. Обадих се на познат, който плачеше", казва мъжът, очевидно Шуфрич.

"Готова съм да взема картечница и да изстреля куршум в главата на този мръсник", отговаря Тимошенко, визирайки очевидно Владимир Путин, коментират световните медии.

"Ако, да не дава Господ, се стигне до военен конфликт", казва по-нататък мъжът - "аз съм офицер от запаса и синът ми е офицер от запаса. Ще вземем оръжия и ще защитим страната", казва още Шуфрич.

"Това минава всякакви граници. По-дяволите, трябва да грабнем оръжията и да застреляме тези проклети руснаци и техния ръководител", казва Тимошенко.

Тя добавя, че е жалко, че сега не е "там" - в правителството, и че не може да управлява процеса. Тогава руснаците нямало да получат Крим.

Мъжът отговаря, че е мислил за това, че ако тя е била там, всичко може би е щяло да протече по друг начин.

"Във всички случаи нямаме властови потенциал", вметва той.

"Надявам се, да мога да използвам връзките си. Ще разбудя целия цвят, за да не остане неизгорена и парченце руска земя", казва тя.

"Какво ще правим с осемте милиона руснаци, които остават на територията на Украйна? Те са чумави", пита, според записа, Шуфрич.

Тимошенко отвръща: "Мамка му, трябва да ги избием с ядрено оръжие".

След това изведнъж се сменя темата и започват да говорят за руските войски в Крим.

"Не мога да споря с теб за това", казва мъжът, "но има действия, които са противозаконни, трябва да се преследват със законови средства."

Тимошенко каза, че ще ги изправят пред Международния съд в Хага и с това свършва записът.

В Twitter бившата украинска премиерка увери, че пасажа, в който говори за използване на ядрено оръжие срещу руснаците в Украйна, е манипулиран.

"Този разговор действително се проведе. Но частта относно осемте милиона руснаци в Украйна е монтаж. В действителност казах, че руснаците в Украйна са украинци. Добър ден ФСС и извинете за псувните", написа Тимошенко.