Директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин не е обсъждал на срещата си с премиера на Обединените арабски емирства (ОАЕ) въпроса за освобождаване на българския бизнесмен Васил Божков, задържан по искане на България. Това съобщи ръководителят на пресбюрото на СВР Сергей Иванов, цитиран от агенция ТАСС.

Посещението на Наришкин в ОАЕ се състоя на 11 и 12 февруари.

"Директорът на СВР наистина проведе доста продуктивни преговори с премиера на ОАЕ, шейха на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум, но двамата разговаряха единствено за международните проблеми в сферата на сигурността и двустранното сътрудничество", подчерта Иванов.

По думите му световните информационни агенции са раздухали слуха, че Наришкин е поискал от премиера на ОАЕ освобождаване на бизнесмена.

"Информационната "патица" е пуснал не кой да е, а самият заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Само ниското равнище на неговата компетентност е причина да допусне, че въпросът за българския бизнесмен може да влезе в дневния ред на толкова уважавани хора", заяви още Иванов.

Преди няколко дни, след като БНТ съобщи неофициално, че има такава информация, Симеонов каза в телевизионно предаване:

"Имам информация от преди 4-5 часа, че шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е направил среща с вицепремиера на ОАЕ и шейх на Дубай Мохамед бин Рашид ал-Мактум - вторият, да не кажа първият човек в ОАЕ, и е поискал освобождаването на Васил Божков. Това е изключително неприятно и опасно. До момента този човек е бил в арест, нямал е достъп до телефони, нито връзка с България

Запитан дали е сигурно, че Божков е бил зад решетките, лидерът на НФСБ отговори категорично: "Естествено! Сигурен съм. Той е в арест, без достъп до телефон и до други хора. Не мога да кажа откъде, но имам достоверна информация за това".

"Според мен, след като става ясна тази информация, България няма никакъв друг ход, освен външното ни министерство да повика посланика Макаров и да го попита така ли е, а то че е така, е така. Публикувано е в медиите. Трябва да се поиска обяснение от руската страна на какво основание Москва, за пореден път, по такъв безобразен и нагъл начин, се намесва във вътрешните работи на България, опитвайки се да освободи човек с вече над 10 обвинения, включително за организирана престъпна група за убийство", коментира още Симеонов.

Междувременно беше съобщено, че Божков е освободен от центъра за задържане, но му е отнет паспортът и няма право да напуска ОАЕ.

По-рано, помолен за коментар дали е вярно, че руснаци са искали съдейстие за пускането на собственика на "Нове холдинг", главният прокурор Иван Гешев коментира:

"Това е деликатна тема, която не желая да коментирам. Ако бях на негово място, както и на всички олигарси, на които прокуратурата е повдигнала обвинения, щях да направя всичко възможно да се защитя. Ние като част от държавата трябва да спазваме правила, а те се защитават по различни начини, включително и такива извън закона. Правим всичко възможно да бъде върнат у нас. Той е най-богатият и най-опасният български гражданин. Прокуратурата знае добре срещу кого се изправя. Време е нещата да си дойдат по местата. Както казваше един възрастен човек: "Преди да се оправят, нещата трябва да се объркат достатъчно".