Българската държава не е уведомявана официално дали обвиняемият Васил Божков е бил в арест. Дори за прокуратурата е изненада, че той е бил в помещението за арест повече от 2 седмици. Практиката в такива държави е да се отнема само паспорта. Това заяви за bTV говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По думите й, дали обвиняемият Божков е освободен от арест, няма нищо общо с молбата за екстрадиция.

По рано днес стана ясно, че Васил Божков е освободен от ареста в Абу Даби.

От Министерство на външните работи коментираха , че България не е уведомявана от ОАЕ Васил Божков да е освобождаван от ареста.

"В понеделник преведените материали постъпват в Министерство на правосъдието, откъдето ще бъдат изпратени незабавно в Обединените арабски емирства", допълни говорителят на главния прокурор.

По-рано днес от МВнР съобщиха, че България не е уведомявана от ОАЕ Васил Божков да е освобождаван от ареста. Посланикът ни в Абу Даби е отправил спешно запитване към властите по темата.

Преди дни стана ясно, че руски граждани са ходатайствали пред властите в емирството Божков да бъде пуснат на свобода. Появи се и информация, че това е станало със съдействието на другия задържан в ОАЕ заместник на Божков Георги Попов, който е бил свързан с руските служби.

Васил Божков бе задържан преди около месец в ОАЕ, след като избяга от страната с частния си самолет. Искането за задържането му бе отправено от българската прокуратура чрез Интерпол. В момента се изготвят документите с искане за неговата екстрадиция.

У нас на Васил Божков вече са повдигнати обвинения за 11 престъпления. Сред тях са търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред, ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба.

По-късно от прокуратура обявиха, че е разследван и за убийства, принуди и изнасилвания.