Американските разузнавателни агенции започнаха кампания в Източна Европа срещу добросъседските отношения с Русия, България стана нейният епицентър. Това съобщи пред ТАСС началникът на пресслужбата на Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация Сергей Иванов.

"Според получената информация американските разузнавателни агенции започнаха мащабна кампания за дискредитиране на политически и обществени личности в Източна Европа, които се застъпват за развитието на добросъседските отношения с Русия. За тази цел се мобилизират агенти и неправителствени организации, финансирани от американските официални агенции", каза той.

"България стана епицентър на подобна кампания на Балканите, където редовно се организират шпионски скандали с последващи необосновани експулсирания на руски дипломати", подчерта Иванов.

Като пример за последното той посочи разпространението на невярна, по негови думи, информация, че водещата тема на разговор между директора на СВР Сергей Наришкин и шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум на 10 февруари е съдбата на българския бизнесмен Васил Божков, който уж бил задържан в Обединените арабски емирства по искане на България по обвинения във финансови престъпления.

"В резултат на нашето разследване беше установено, че източникът на тази "сензационна" информация е представител на българските специални служби в една от страните в региона, контролиран и насърчаван от американците, които насочват работата му срещу руските интереси", каза Иванов. Той подчерта, че "фалшифицирането на информация относно съдържанието на срещата между шейх Мохамед и директора на Службата за външно разузнаване също има за цел да усложни междудържавните отношения между нашите държави и сътрудничеството на специалните служби на ОАЕ и Русия".

ТАСС припомня, че посещението на Наришкин в ОАЕ се състоя на 11-12 февруари. Според СВР разговорът е бил изключително по въпросите на международната сигурност и двустранното сътрудничество. Заместник-председателят на Народното събрание на България Валери Симеонов заяви, че на срещата уж бил повдигнат въпросът за освобождаването на Божков. СВР нарече тази информация "патица" и "болно въображение".

Валери Симеонов обаче не се отказа и настоя "да се поиска обяснение от руската страна на какво основание Москва, за пореден път, по такъв безобразен и нагъл начин, се намесва във вътрешните работи на България, опитвайки се да освободи човек с вече над 10 обвинения, включително за организирана престъпна група за убийство".

Главният прокурор Иван Гешев пък отказа да коментира тази, както се изрази, деликатна тема, но беше категоричен, че се прави всичко възможно Васил Божков да бъде върнат у нас.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов намекна, че дългата ръка на Москва може да е инициатор и на публикация в каталунския "Ел Периодико", според която българският министър-председател може да е замесен в международна схема за пране на пари.

"Почти сигурен съм, че идва от изток и съм се хванал на няколко рубли с колеги на бас какво ще излезе накрая", заяви Борисов и обърна внимание, че руската агенция ТАСС е била сред първите, които са препечатали материала от "Ел Периодико". Самото издание е известно с поддържане на сепаратистките настроения в Каталуня, за които има подозрение, че са поощрявани и от руските тайни служби.

На 24 януари българското външно министерство обяви за персона нон грата руски дипломат, а член на техническия персонал на руското посолство в София за недопустимо лице. И на двамата бе даден срок от 48 часа да напуснат страната.

Във връзка с експулсирането, за което споменава и Сергей Иванов, говорителят на руското МВнР Мария Захарова заяви на 30 януари, че от българска страна не са представени никакви материали, доказателства и основания, които са послужили като повод за взимането на такова решение. Изгонването беше оправдано с "изучаване на избирателната система на страната (за дипломата - б.р.) и проявяване на интерес към енергийните проекти" (за сътрудника на търговското представителство).

"Е, това изобщо не издържа на критика", подчерта говорителят и добави: "Ако има някакви въпроси, те се решават по нормален дипломатически начин. А всичко това е ПР кампания. Такова шоу беше устроено."