Руското посолство в България публикува ироничен коментар по повод твърденията на отстранения шеф на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов, който заподозря дългата ръка на Москва в изгонването си.

"За пореден път ставаме свидетели на забавно поведение на загубили постове си български длъжностни лица, които обясняват своите оставки с нищо друго освен коварни интриги на «дългата ръка на Кремъл». Уважаеми господа, за какви ги мислете гражданите на България ако смятате, че в тези плоски клишета някой все още би могъл да повярва? Ако сте склонни да обвинявате в несполуките си руски спецслужби, удивително е как с толкова несериозен и непрофесионален подход изобщо успяхте да работите в такива важни за държава ведомства.

Що се отнася до вашата уж «успешна борба с руски шпиони», която съществува само в болните ви фантазии и безсъдържателни изявления в медии и се свежда към изгонване на дипломати от София и Москва, тук по-скоро става дума за героическата борба срещу здрав смисъл, в която еднозначно печелите.

Напомняме, че Русия е отговорен, равноправен и конструктивен партньор, който не се занимава с груба намеса във вътрешните работи и с прокарване на своите интереси с помощ на съмнителни санкции. Стигаме до извода, че някои просто нямат смелост да признаят, че всички тези антируски нелепици не принасят на България нищо добро", четем във фейсбук страницата на посолството на Русия у нас.

Междувременно днес Меркел призова ЕС да се придържа към трудния диалог с Русия

 "ЕС трябва да поддържа диалога с Русия въпреки големите различия по въпроси, свързани със сигурността и конфликтите в Украйна и Сирия". Това заяви германският канцлер Ангела Меркел днес преди срещата си с френския президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс. Двамата ще имат вечеря в Берлин. "Русия е голямо предизвикателство за нас, но Русия е също и континентален съсед на ЕС и ние трябва да гарантираме, че всички хибридни атаки ще спрат", заяви Меркел на съвместна пресконференция с Макрон. "Но от друга страна ние имаме интерес да запазим диалога с Русия, ако искаме сигурност и стабилност в ЕС, колкото и трудно да е това", добави тя.

"Вярвам, че когато президентът на САЩ Джо Байдън се среща с руския президент Владимир Путин и води с него открит диалог, е важно и ние от европейска страна да направим същото", заяви канцлерката.