"Атаките на Русия срещу украинските кораби са акт на въоръжена агресия - тя засяга регион, където живее българска общност", заяви на пресконференция в БТА Н. Пр. Виталий Москаленко - извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България, по повод напрежението с Русия в Керченския проток. По думите му, за разлика от Крим, този конфликт е нападение.

"Русия всъщност разшири военните си действия", каза дипломатът и подчерта, че от страна на Украйна не е имало провокация.

Според него Русия с месеци е блокирала украински търговски кораби в Азовско море.

"Това се отразява негативно на работата на украински пристанища", изтъкна Москаленко, цитиран от "Фокус".

Той добави, че тези агресивни действия засягат целия Югоизточен регион на Украйна, където живее и българската историческа общност. Затова, според него, до известен смисъл събитията пряко засягат интересите на България. Във връзка с въведеното военно положение в 10 области на Украйна посланикът увери, че на украинските граждани от български произход ще бъдат гарантирани пълни права и свободи. По думите му не всички клаузи и точки на това военно положение ще бъдат моментално реализирани. Близо 200 хиляди са българските граждани, живеещи на територията на Украйна.

"Тези мерки, които предвижда военното положение, ще бъдат въведени само в случай на нападение на Руската федерация", коментира дипломатът.

Той уточни, че към момента банковата система в Украйна работи, както и, че има всички възможности за провеждане на митинги и събрания.

Попитан дали е провел разговори с българското Министерство на външните работи, посланикът поясни, че е имал такива в понеделник, както и че днес ще разговаря по въпроса с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"От българската страна има определени изказвания по въпроса от името на президента на Република България Румен Радев, който се изказа за незабавно връщане и освобождаване на корабите от страна на Руската федерация, както и г-н Бойко Борисов, министър-председател. Очакваме подобно от другите организации и страни. Имам предвид НАТО, ЕС, САЩ, Румъния, Полша, Прибалтийски страни, Турция, Грузия и цяла редица други държави, които всъщност съвсем ясно и стриктно определиха по повод на този случай Русия като агресор", каза още Н. Пр. Москаленко.