"Заради мощната дезинформационна кампания и пропагандна, която има проруски и антиевропейски, тоест антибългарски интерес - примерно за това, че ще изпратим войници да воюват на фронта, намаля рязко броят на желаещите да се присъединят към армията", заяви в интервю за "Евронюз България" министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Той посочи това като едната причина за кадровия проблем в армейските редици, а другата, по думите му, е демографският фактор. 

"Тази година ситуацията е по-зле и за мен, без да сме правили някакви специални проучвания, но то е много логично обяснение, което аз намирам, а именно - пропагандата и дезинформацията, с които бива заливано българското общество", допълни министърът и увери, че министерството ще противодейства с открита комуникация.

"Няма кой да извърши агресия срещу България в близко бъдеще, освен Русия", смята Тагарев.

Именно проблемът с кадрите и попълването на свободните бройки за Въоръжените сили са обсъждали на вчерашния си разговор военният министър и президентът. Пред медиите в Министерския съвет Тагарев разкри подробности от срещата, а именно, че двамата с Румен Радев са разговаряли два часа по темите на сигурността.

"Съвсем нормално е и се надявам, че ще имаме такива регулярни срещи и в бъдеще. Ние сме длъжни да работим институционално заедно и вчерашната среща, която не е първа между мен и президента, близо два часа дискутирахме проблемите, които имаме в областта на сигурността, на армията и въоръжените сили, както и потенциалните решения", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев на брифинг в Министерския съвет по повод срещата между него и Румен Радев във вторник.

Двамата с президента се срещнаха във вторник в присъствието на шефа на отбраната адмирал Емил Ефтимов, а от прессекретариата на "Дондуков" 2 съобщиха, че са обсъдили въпросите за предприемането на спешни мерки за кадровото обезпечаване на Българската армия и за неотклонни действия за ускоряване на нейната модернизация.

По думите на министъра има доста въпроси, по които президентът издава указ по предложение на Министерския съвет, които обикновено се подготвят от Министерството на отбраната и се внасят от министъра на отбраната. Като пример Тагарев даде назначението на висшите военни длъжности, като президентът не може да издаде указ без да има предложение по решение на Министерския съвет.

"Най-нормалното нещо е да се срещнем и да обсъждаме проблемите и да търсим съгласие за начина на тяхното решаване", каза Тагарев, цитиран от БТА.

Той допълни, че изпълнителната власт и президентът имат разписани правомощия по отношение на сигурността и отбраната.

Пред медиите в МС Тагарев коментира и срещата си с Кирило Буданов миналата седмица. Министърът на отбраната уточни, че двамата не са обсъждали българите в списъка на сайта "Миротворец", който, според министъра на отбраната, не е заплаха за хората, посочени в него.

"Сайтът "Миротворец" не е бил конкретна тема на разговора между мен и госта ми от миналата седмица", каза Тагарев в отговор на въпрос за срещата му с началника на Главно управление "Разузнаване" на Министерство на отбраната на Украйна.

По думите на Тагарев "Миротворец" е неправителствен сайт - група граждани, която изказва неудовлетворение от начина на поведение и пропаганда от страна на друга група граждани, която в частност накърнява интересите на Украйна и поддържа руските позиции в този конфликт.

"Това има комуникативни последствия, също както и много от действията на тези журналисти в списъка", посочи министърът. В списъка обаче попаднаха и редица политици, сред които президентът Георги Първанов, зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Някои от обявените имена в сайта са обозначени с надпис "ликвидиран".