Президентът Румен Радев проведе днес среща на "Дондуков" 2 с министъра на отбраната Тодор Тагарев и с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, на която бяха обсъдени въпросите за предприемането на спешни мерки за кадровото обезпечаване на българската армия и за неотклонни действия за ускоряване на нейната модернизация. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Преустановяването на отлива на военнослужещи - подготвени офицери, сержанти и войници, както и привличането на хора с качества във Въоръжените сили и тяхното задържане, изискват адекватни социални програми и условия за тяхната пълноценна подготовка, подчерта президентът.

Усложнената среда на сигурност изисква отговорно отношение и своевременни действия на всички нива на държавата за гарантиране на националната сигурност чрез развитие на адекватни отбранителни способности и оперативна съвместимост на Въоръжените сили, посочи още президентът Румен Радев.

На 31 юли министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви, че некомплектът в Българската армия е около 20%. Според него е трудно да бъде говорено за увеличаване на числеността на армията при този некомплект.

Министърът припомни, че тази година заплатите на военнослужещите са били увеличени и изрази надежда това да помогне да се повиши интересът към службата в армията. Тодор Тагарев каза още, че трябва да се мисли и за по-комплексно решение, защото увеличението на заплатите няма да е достатъчна мярка.