Началникът на Главно управление "Разузнаване" на украинското министерство на отбраната Кирило Буданов се срещна с министъра на отбраната Тодор Тагарев, както и с директора на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев, съобщиха от Министерство на отбраната.

Буданов е бил в България с водена от него делегация. "В хода на разговорите бяха дискутирани състоянието на регионалната и международната сигурност, перспективите за развитие на обстановката и други теми от взаимен интерес. От българска страна беше поставен и изяснен въпросът със сайта "Миротворец", съобщиха от пресцентъра на "Военно разузнаване" без да дават повече подробности за срещата.

Преди дни началникът на Главно управление "Разузнаване" на украинското министерство на отбраната коментира пред bTV, че попадането на лица от България и публикуването на снимките и имената им в сайта "Миротворец" не води до никакви юридически последствия.

"Попадането в него на лице или група лица, както се случва, не води до никакви юридически последствия. Това е абсолютно частна инициатива, която разяснява виждането на определена група хора относно дейността на други хора, относно това как те спрямо субективната си преценка, възприемат дейността им - като ущърб на Украйна или изказванията им са в ущърб на Украйна", посочи Буданов в интервюто, излъчено на 4 август.

Генерал-майор Кирило Буданов и бригаден генерал Венелин Венев

Снимка: Министерство на отбраната

Във връзка със сайта "Миротворец" в края на юли депутатите от Комисията за контрол над службите за сигурност към Народното събрание изслушаха председателите на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Антоан Гечев и директора на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев.