Това заяви днес пред журналисти Дмитрий Песков - прессекретар на руския президент, във връзка с медийни коментари след вчерашната пресконференция на Владимир Путин, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия има в Източна Украйна хора, които изпълняват определени военни задачи, но не е разположила редовни войски там.

"Това е абсолютно неправилно", каза Песков, запитан може ли да се каже, че в Донбас е имало руски военни специалисти. Медиите според него "са интерпретирали неправилно" думите на Путин, предполагайки, че руски военни разузнавачи са участвали в конфликта в Източна Украйна.

"Ако прочетете непредубедено думите на Путин, ще си припомните, че той неведнъж е говорил за наши съграждани, за граждани на други страни от ОНД, които самостоятелно заминават (за зоната на конфликта) - един няма определено занимание, друг си използва отпуска, трети взема неплатен, коментира Песков.

По думите му има такива хора и те заминават там, "това са хора, изразили навремето солидарност с Донбас, сметнали за неприемливо да се примирят с това, че въоръжените сили на Украйна започнаха да унищожават селища в Югоизточна Украйна."

Песков отговори утвърдително на уточняващ въпрос дали става дума само за доброволци.

Над 2000 души от Русия обаче са завербувани от "Ислямска държава" и се сражават в редиците на терористите, посочи говорителят на Кремъл.