Руският президент Владимир Путин каза, че "не вижда изгледи" за подобряване на отношенията с настоящото ръководство на Турция след свалянето на руския боен самолет миналия месец, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Трудно е за нас да постигнем споразумение със сегашното турско ръководство, ако въобще това е възможно", каза Путин на годишната си пресконференция за руски и чуждестранни журналисти.

Москва не възприема Турция за враждебна държава.

"Те (турците) извършиха враждебен акт против нашата авиация, но да кажем, че се отнасяме към Турция като към враждебна държава, не е вярно", каза президентът.

Отношенията ни се развалиха - така е, и не зная как ще излезем от тази ситуация. Във всеки случай топката не е у нас, а в турската страна, отбеляза Путин.

Свалиха военен самолет, загинаха наши хора. Но особено възмутителното е, ако беше нещастен случай, както чухме след това, турските власти едва ли не не са знаели, че това е руски самолет, тогава какво се прави в такива случай? Загинаха хора! Веднага вдигат слушалката и се обясняват едни на други", коментира руският президент.

Веднага побягнаха към Брюксел. Обиждали ги! Кой ви обижда? Ние някого закачали ли сме? Не! Започнаха да се прикриват зад НАТО, а това нужно ли му е на НАТО? Май стана ясно, че не, изтъкна Путин.

„Те си мислеха, че ще избягаме. Не, Русия не е такава държава. Ние увеличихме присъствието си в Сирия , увеличихме броя на бойната авиация. Там нямаше руски системи за ПВО, а сега там е С-400. Ако по-рано Турция летеше и постоянно нарушаваше въздушното пространство на Сирия, то сега нека летят“, каза още той.

В Турция се извършва „пълзяща ислямизация“

„В Турция се извършва пълзяща ислямизация, от която Ататюрк, навярно, би се обърнал в гроба“, констатира Путин, цитиран от "Фокус".

Според него страната не е постигнала желаните цели, а само е влошила обстановката.

Допускам че Анкара е решила да докаже на САШ и ЕС, че турците са „свои“ ислямисти“, каза още той.

Давутоглу: Искахме да опазим границата си

Искам да кажа ясно - между Турция и Русия напрежението от границата със Сирия произлезе от желанието да опазим границата си и да защитим въздушното си пространство, каза турският премиер вчера при посещението си в София.

Давутоглу заяви още, че при свалянето на руския самолет не се е знаело на коя държава е и за съжаление казаното след това не помага на диалога.

"Готови сме да обсъждаме и споделяме информация. Взаимоотношенията между Турция и Русия са много важни за Черноморския регион, както и за България, Грузия и т.н. С България винаги сме имали добри взаимоотношения, надявам се, че между Турция и Русия ще бъде подновено традиционното сътрудничество", каза още той.