Директор на Националната агенция за приходите (НАП) остава Румен Спецов, а директор на Агенция "Митници" става Георги Димов - досегашен заместник изпълнителен директор на НАП - това обяви вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, която представи на пресконференция ръководствата на приходните агенции.

"Основната задача на Димов ще е да пренесе добър опит и практики в Агенция "Митници" от приходната агенция", посочи Петкова. Тя мотивира назначението и с нуждата от успокояване на ситуацията, след като оглавяващата агенцията Петя Банкова бе арестувана. Относно обвиненията към Банкова служебната министърка каза, че няма да взима отношение, защото това е работа на следствените органи.

Служебната министърка се спря на мотивите да избере Димов за шеф на митниците, а именно, че според нея ще помогне за по-плавния преход към сливане на приходите администрации. По думите на Петкова не се предвижда съкращаване на служители от двете приходни агенции.

"Ще се справя като директор на Агенция "Митници", заяви от своя страна Георги Димов. "В рамките на няколко дни ще отговоря на въпросите", лаконичен беше той. 

Петкова посочи, че събираемостта на бюджетните приходи е от огромно значение за доброто управление на държавата и защита на нейните фискални интереси. "Има малко изоставане в събираемостта на приходите от Агенция "Митници". Веднага ще взема мерки, досега нямаше ръководител в митниците, който ефективно да упражнява функциите", каза още министър Петкова. 

"Фискалният резерв към 8 април е близо 6,7 млрд. лева, към края на март е 9,9 млрд. От сумата 6,689 млрд. - 4 млрд. са средствата на Държавния фонд за устойчивост на пенсионната система. Освен средствата, които са в БНБ към фискалния резерв, независимо от размера, те се вземат от тук за фондовете на ЕС, те са 2 млрд. и включват очакваните бъдещи постъпления от втория транш на ПВУ. Сегашното състояние е 6,6 млрд. фискален резерв и 2-та милиарда т. нар. приходи за бъдещи периоди. За втория транш трябва да се изпълнят определени изисквания, за да получим средствата от ЕС", каза още Петкова.

От парите във фискалния резерв 4 млрд. лв. са в Сребърния фонд за пенсии и разполагаемите средства са 2,7 млрд. лева, допълни тя.

"1,6 млрд. са средствата за придобиване на вземанията от "Топлофикация София", БЕХ и "Булгаргаз", за останалите ни трябва по-подробен анализ, но резервът е 6,6, млрд. Може и част от тях да са отишли за пенсии. Разполагаемите парични средства всъщност към момента са 2,7 млрд.", уточни още служебният финансов министър. Предстои да се направи по-подробен анализ.