Беше грешка, че дадох шанс и допуснах такива хора да откраднат надеждите за промяна. Така президентът Румен Радев отговори на съпредседателя на ПП Асен Василев, който го обвини, че се е срещал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Дали се срещам редовно с г-н Борисов? Разбира се, че не! Това не е първата лъжа на г-н Василев (бел ред. Асен Василев). Бях първият излъган, когато се доверих на тези хора и сега плащам цената за своята доверчивост. Беше грешка, че допуснах такива хора да откраднат надеждите ни за промяна. За съжаление, българите получиха лъжа. Ще надживеем тази шарлатания", това заяви държавният глава Румен Радев в Албания.

По думите му като общество трябва да кажем не на апатията, с по-висока избирателна активност и легитимни институции. Не може с 39 процента избирателна активност да изискваме легитимност на управляващите, смята той. Аз отново призовавам - трябва ни избирателна активност много по-голяма и легитимни институции, допълни държавният глава.

Изборният кодекс постъпи в президентската институция, в момента се разглежда подробно от моя екип и ще бъде обсъден в най-големи детайли, тогава ще се произнеса, заяви президентът. 

Президентът коментира и номинацията за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски. Знаем, че професор Габровски е изключително успешен специалист в своята област и организатор, но това зависи изцяло от решението на българския парламент, каза държавният глава.  

Президентът изтъкна, че не е добре за Европа България да бъде държана извън Шенген, тъй като покрива всички критерии.

Според него става въпрос за субективни причини, когато една или две държави не ни подкрепят за шенгенското пространство.

България прави всичко възможно и е изпълнила всички технически критерии за Шенген, бе категоричен Румен Радев. "Двете проверки, които ние сами предизвикахме, показаха добри резултати. Имаме писмо и от председателя на Европейската комисия, работим на най-високо политическо ниво, аз съм повдигал тези въпроси на най-високо европейско политическо ниво - че държането на България и Румъния извън Шенген не е добре за Европа, за нашите икономики, за нашата обща сигурност. Постигнал съм подкрепа на президента Макрон, на канцлера Шолц и на колебаещите се в началото държави Швеция и Дания, че България покрива всички критерии. Това, че една държава не изразява подкрепа, означава, че те имат субективни виждания - било то икономически или вътрешнополитически", коментира държавният глава заявеното намерение на Нидерландия да наложи вето на членството на страната ни в Шенген. Президентът Радев напомни, че е имал няколко разговора с премиера на Нидерландия Марк Рюте. България ще продължи да отстоява своите права и достойнство, категоричен бе президентът.

Президентът ще се срещне и с българското национално малцинство в Тирана тази вечер.

Това ще бъде втората ми среща с българската общност в Албания, каза държавният глава за визитата си в Тирана. По думите му България работи активно, така че българите в Албания да бъдат включени в законодателството, за да бъдат признати за национално малцинство и да упражняват правата си в тази страна. Немалко е направено, но може още да се направи и очаквам да се направи в тази посока. Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина да заработи ефективно. И ако на тези българи им се откаже от местните власти документ за произход, този съвет да може да установи, че те заслужават българско гражданство, допълни президентът.