"Италия е изключително важен икономически и търговски партньор и ключов инвеститор за нас с потенциал за развитие на отношенията не само в икономиката и търговията, но и в енергетиката заради стратегическата й роля в Южния газов коридор" - това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Италия Луиджи ди Майо, който е на посещение у нас.

Държавният глава посочи, че визитата му е важно доказателство, че между двете страни съществуват здрави връзки, защото тя се осъществява в момент на изпитание, както за Италия, така и за България.

Радев отбеляза още, че Италия е приятелска страна, с която ни свързват исторически, икономически и културни връзки, както и отлични двустранни отношения и конструктивно партньорство. Той посочи волята на двете страни за разширяване на успешното сътрудничество в образованието, науката, културата и туризма.

Президентът изрази благодарност за безрезервната подкрепа на Италия за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Шенген и Еврозоната.

"Италия беше сред първите страни, които въведоха драстични мерки за ограничаване на последствията от кризата с коронавируса. Всички следяхме как италианския народ и институции бяха изправени пред безпрецедентни предизвикателства и показаха как трябва да се консолидират усилията в обществото за преодоляване на кризата", изтъкна Радев.

Той каза, че по време на визитата на Луиджи ди Майо ще бъдат обсъдени въпроси от двустранното сътрудничество и от европейския дневен ред като преодоляване на здравните, социалните, икономически последствия от кризата, многогодишната финансова рамка и солидарност към най-пострадалите страни, изработването на единна европейска позиция по мигрантската криза, разширяването на ЕС и Западните Балкани, примерът на Италия за успешна борба с корупцията по високите етажи на властта.

От своя страна министър Луиджи ди Майо заяви, че Италия категорично подкрепя кандидатурата на България за членство в Шенген.

Той отбеляза, че на различни европейски форуми България и Италия имат единна позиция както по въпроси, които засягат Европа, така и двете страни.

По думите му в момент на пандемия от коронавирус в света, Италия е имала възможност да види кои наистина са нейните приятели и там са България и българският народ.