Искам да благодаря за реформите в законодателството на Албания, които дават перспектива българското национално малцинство напълно да осъществи своите права, заяви българският президент Румен Радев след срещата си в Тирана с албанския президент Илир Мета.

Радев отбеляза, че това е един от нашите основни критерии за подкрепа на европейския път на Албания.

Убеден съм, че ще бъдем свидетели на успешно приключване на процеса по всички законови и подзаконови промени, както и че предстоящото преброяване на населението в Албания ще даде възможност за демократичното волеизявление на членовете на българското национално малцинство, посочи българският държавен глава.

Той каза, че ще има отделна среща с лидерите на българското национално малцинство, на която ще засвидетелства подкрепата на българската държава за тяхната кауза и ще им напомни, че те трябва да бъдат лоялни граждани на Албания, а същевременно да запазят българската си идентичност.

Радев посочи, че една от важните цели на посещението му е да изрази подкрепата на България за европейския път на Албания. България смята, че Албания е готова да започне преговори за присъединяване към ЕС, посочи президентът. Напълно съзнаваме, че процесът на преговори е сложен и продължителен, но България е готова да продължи да оказва помощ, декларира българският държавен глава.

Снимка: Пресслужба на президента

Перспективите за икономическото сътрудничество са били също тема на срещата на двамата президенти. Радев отбеляза, че над 70 български компании имат инвестиции в Албания и допълни, че този процес трябва да бъде стимулиран. Той открои като ключов момент свързаността и отбеляза важността на изграждането на коридор номер 8. Обсъдени са и възможностите за възобновяване на въздушната връзка между София и Тирана и сътрудничеството между българските черноморски пристанища и Дуръс. Това е важно условие, за да реализираме най-важния потенциал между нас - обмена в областта на образованието, науката и културата, отбеляза президентът Радев.

Българският държавен глава изрази съпричастността и солидарността на българите към албанския народ за жертвите и опустошенията, причинени от земетресението в района на Дуръс.

Снимка: Пресслужбата на Президента

В отговор на журналистически въпрос за мигрантския натиск Румен Радев посочи, че мигрантската криза вече води до тревожни проблеми в нашия регион - обтегнати отношения между държавите, влошаване на средата за сигурност, хуманитарна криза. Разбира се, трябва да направим така, че Турция да не бъде оставена сама и да й се помогне, но трябва да се помогне и на Гърция, отбеляза той.

Според него случващото се с мигрантския натиск показва ясни дефицити на европейската политика в тази област - няма единно европейско решение по мигрантския въпрос, няма и изграден капацитет като оперативен план за бърза и ясна реакция при защита на външните граници на ЕС и възможности за предотвратяване на хуманитарна криза. Надявам се, че ще бъде обърнато по-сериозно внимание и ЕС ще разработи оперативен план в тази посока, допълни той.

Снимка: Пресслужба на президента

Албанският президент Илир Мета коментира по темата, че основният въпрос е да бъдат обединени усилията на международната общност, на ЕС, и допълни, че страните от НАТО имат важна роля за стабилизирането на ситуацията в Сирия.

По време на срещата двамата президенти са обсъдили и възможностите за задълбочаване на двустранните отношения, както и за укрепване на мира и сигурността в района на Балканите. Илир Мета е благодарил на българския президент за подкрепата, която България винаги е давала на Албания за процеса на европейска интеграция и започване на преговори за членство, както и за усилията на България по време на председателството на Съвета на ЕС. И днес България продължава да бъде истински адвокат на европейската интеграция на Албания и останалите страни от нашия регион, отбеляза албанският президент.

Снимка: Пресслужбата на Президента

Той благодари и за подкрепата на България за албанските граждани след разрушителното земетресение в Албания, когато България помогна с финансова помощ и инженерни екипи. Приносът на българския екип за оценка на щетите от земетресението беше много важен, отбеляза Илир Мета.

Българският президент Румен Радев пристигна днес на двудневно държавно посещение в Албания. В програмата му за деня са и срещи с председателя на парламента Грамоз Ручи и с премиера Еди Рама.