"В авиацията отговорност носи командирът и в своята командирска практика нямам нито един загубен самолет, вертолет, нито един загинал летец или техника. Не само като командир на Военновъздушните сили, а в цялата си командирска практика - командир на звено, командир на ескадрила, командир на авиобаза."

Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналист преди да произнесе слово по случай 60-годишнината на Софийския градски съд по повод твърденията на министър-председателя, че вследствие на неговата работа като "шеф" на ВВС са падали самолети и хеликоптери.

Румен Радев подчерта, че не само не е губил хора и техника, а заедно с подчинените си е успял да трансформира подготовката във Военновъздушните сили от закостенял в прогресивен съвременен модел на обучение.

"Това е постигнато не защото съм опростявал подготовката, напротив, винаги съм поставял много високи цели, много високи амбиции, но заедно със своите подчинени сме премисляли всичко, готвили сме се и сме го правили така, че да постигнем успех и да няма загуби", добави президентът, цитиран в съобщение на неговата пресслужба.

Като командир на Военновъздушните сили съм показал, че с минимално средства може да се постигне голям ефект, когато хората служат не на някой друг, а единствено на България, посочи още Румен Радев.

В отговор на въпрос държавният глава заяви, че днес в президентската институция е било внесено предложението на Висшия съдебен съвет за освобождаване от длъжност на главния прокурор и предстои описаната в Конституцията процедура по издаване на указ.

В телевизионно интервю вчера премиерът Бойко Борисов, наред с други засегнати теми, каза, че не е харесвал Румен Радев "като шеф на ВВС". "...Падаха самолети, хеликоптери и тогава дойдоха да ме молят да не го санкционирам", заяви Борисов и добави все пак, че "тогава с Радев били приятели и заедно гледали учения".

"Не беше такъв човек, но явно дворците, палатите, скъпите дрехи променят хората, властта не е за всеки", каза премиерът, като подчерта, че не иска да се заяжда, защото е институционален човек.

Борисов отговори остро на критики и обвинения, отправени ден по-рано от Румен Радев също по време на интервю. Така два дни президент и премиер задочно си разменяха остри думи в телевизионния ефир.

Какво каза Румен Радев пред СГС

В словото си по случай 60-годишнината на Софийския градски съд държавният глава Румен Радев заяви, че българското обществото има остра нужда от справедливост.

"От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си и да работят всеотдайно за нейното бъдеще. Затова съм тук, за да изкажа своето дълбоко уважение, защото българите имаме остра нужда от справедливост. Имаме нужда от вашата всеотдайност, компетентност и мъдрост и най-вече от вашата човешка съвест и гражданска смелост", обърна се Радев към съдиите и служителите в СГС, цитиран от БТА.

Президентът заяви, че осъзнава колко е трудно в днешното динамично и противоречиво време да бъдеш съдия и какво означава да вземеш решение в случай, когато безкомпромисното придържане към закона и отстояването на правдата изисква лична смелост и гражданска отговорност.

Държавният глава определи като особено важно за бъдещето на България да има силен, компетентен и независим съд. Той добави, че обществото и държавата трябва да преосмислят своето отношение към българския съд и да го подкрепят.

"В моето лице имате подкрепа. Бъдете здрави и непреклонни", завърши словото си президентът.