Президентът Румен Радев избра БСП за третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. До последно политическите анализатори допускаха, че заради парламентарната изолация, в която попадна групата на социалистите, е възможно държавният глава да предпочете коалицията на "Демократична България".

Мандатът ще бъде връчен на третата по численост сила в Народното събрание на 5 май в 11 часа.

Още преди дни Корнелия Нинова обяви, че ако президентът Румен Радев избере БСП, партията ще свика заседание на Националния съвет, на което ще се реши как да процедира.

"Третият мандат ще е изпитание за когото и да е", лаконична бе тогава Нинова.

След съобщението от прессекретариата на президента, лидерката на левицата обяви, че днес от 15,30 ще се състои извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП, на което ще бъде решено кога ще бъде свикан Националният съвет на БСП.

До провеждане на заседанието на Националния съвет няма да коментираме нищо по темата, отсече Нинова. Тя обясни, че пленумът е този, който ще определи дали ще се водят разговори за подкрепа и с кои политически сили. Но бе категорична, че с ГЕРБ такива няма да има.

На въпрос от лидера на "Атака" Волен Сидеров, депутат в предишни парламенти, а сега в ролята на журналист от ТВ "Алфа", кои са първите три неща, които ще направи като премиер, Корнелия Нинова отговори: "Благодаря, г-н Сидеров! Радвам се да ви видя тук".

На 23 април от ГЕРБ върнаха мандата, който получиха като първа политическа сила, след като "Има такъв народ" и "Демократична България" отказаха да се явят на консултации с тях.

Вчера номинираната за премиер от "Има такъв народ" (ИТН) световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова получи от президента Румен Радев мандата за съставяне на кабинет и веднага го върна, както вече обяви, че ще се случи лидерът на партията Слави Трифонов.

"За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция, затова връщаме мандата", заяви Стефанова.