Председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира политическите събития от деня в личния си "Фейсбук" профил.

Ето какво написа той:

"Уважаеми сънародници, днес се случиха две неща. Първо: "Има такъв народ" върна мандата за съставяне на правителство.

И второ: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо "Има такъв народ" трябваше да върне мандата."

Днес президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ", но от партията веднага го върнаха с аргумента, че за тях не е нормално създаването на безпринципно правителство.

"Още преди изборите заявихме, че ние няма да правим коалиции с партии на статуквото. Това е факт. В момента ние нямаме необходимия брой депутати за съставяне на правителство. Беше ясно, че правителство няма да правим. Оттук нататък е много близко до здравия разум, че този парламент най-вероятно няма да изкара повече от един месец. Това означава, че трябва в него да се направи най-необходимото, а това е да има горе-долу нормален изборен закон за следващите предсрочни избори". Това заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, след като от партията върнаха проучвателния мандат за съставяне на правителство.

"Мажоритарни избори за един месец не могат да се направят, но всички лъжи, които бяха изречени, че ИТН се отказват от такъв вот вчера лъснаха, защото в правната комисия единствените, които предложиха да има мажоритарен вот, бяха представителите на ИТН. Всички гласуваха против, включително представителите на ГЕРБ, които до онзи ден знаете какви циркове разиграваха в пленарната зала", каза още той.

Последваха политически реакции. Според ГЕРБ връщането на мандата е абсолютна безотговорност по отношение на държавата. Корнелия Нинова коментира, че това е пропуснат шанс да се продължи с разграждането на модела Борисов. Христо Иванов заяви, че официално вече се намираме в политическа криза, а Мая Манолова вижда третият мандат като възможен единствено и само в случай, че има консенсус между партиите на протеста.

По-рано днес заседанието на Народното събрание беше провалено заради неприемане на дневния ред на депутатите.

След първи неуспешен опит се поиска прегласуване, но програмата беше отново отхвърлена със 79 гласа "за", "против" - 6 и "въздържали се" - 123.

Днес трябваше да се гледат промени в правилника, намаляване на партийната субсидия до 1 лев и сериозни промени в Изборния кодекс.