Неработещите лифтове, проблеми с другите съоръжения и с пистите на Витоша са сред акцентите в дискусия за развитието на масовия спорт и туризма в природния парк с участието на президента Румен Радев, министри, кмета на столицата Йорданка Фандъкова, експерти.

Вижте снимки >>

Държавният глава коментира, че Витоша се превръща в музей на ръждясали лифтове.

"Около нас тече процес на бурно развитие на този тип спорт и туризъм, а тук при най-добрите дадености, единствената столица в Европа с такива природни дадености - пълен застой и връщане назад. За съжаление ние си знаем, че всъщност Витоша отдавна не предлага такива възможности. По-скоро се превръща в един музей на затворени на ръждясали лифтове и съоръжения", каза държавният глава.

Този проблем, с отварянето на Витоша за нашите деца, се превръща все повече в символ на безхаберие и безсилие, отбеляза той.

Според него това може да се реши с общи усилия.

"Нямам амбциите, че тук и сега ще решим проблемите, но за първи път се събираме на една маса толкова много институции. Време е административните неуредици да отстъпят пред обществения интерес, посочи Радев.

Не искам да търсим виновни, а причини и решения, като почнем от нормативни промени, каза още държавният глава.

Може да се реконструира малка част от Драгалевския лифт - нищо друго не може, защото, за да се случи цялостното развитие на Витоша, са необходими промяна в закона и нов план за управление. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на среща с държавния глава Румен Радев и представители на изпълнителната власт, местната администрация, представители на спортната общност и на инвеститорите в природен парк "Витоша" за перспективите пред развитието на масовия спорт, както и летния и зимния туризъм в планината.

Според Фандъкова, при много оптимистични срокове, план за управление може да се изработи в рамките на година, година и половина. След това да се съгласува и отиваме на 10 години, посочи тя. Има изтекъл план за управление на Витоша, няма нов план. Има нормативни пречки, но има и възможности, добави столичният кмет.

Нашата цел е да се възстановят и развият лифтовете, без каквато и да било възможност за друго строителство в природен парк "Витоша", каза още тя. По думите ѝ в момента и законите казват така, но са необходими стъпки, за да се "отпуши" процесът.

Фандъкова отбеляза, че от общината са настоявали да започне поетапно възстановяването на този процес. Не само не се построиха нови отсечки, а се амортизираха съществуващите, изтъкна тя и добави, че е спрян Драгалевският лифт, а Симеоновският лифт, с който разполагаме, също се нуждае от реконструкция.

Кметът посочи, че в съществуващата нормативна база може да се възстанови Драгалевският лифт до "Бай Кръстьо", както и Княжеският лифт. Тя отбеляза, че от общината имат противоречия със собственика на Княжеския лифт дали трябва да бъдат сменяни стълбовете на съоръжението, като казусът е в съда.

Представителят на ски училище на Витоша Ели Димитров посочи, че са в абсолютна безизходица с обучението на децата. Ние сме достигнали не дъното, а в едно блато, в което сами се давим. Тази година поради липсата на сняг останалите курорти може да бележат ръст, но школите били достигнали дъното. Интересът към Витоша намалява. Съоръженията на планината са от 1983 г. и амортизацията при тях е много голяма, посочи Димитрова, като добави, че ски учителите изпитват страх от това какво ще се случи с децата, използвайки тези съоръжения.

"Витоша беше курорт, но в момента не е нищо",  каза Валентин Гичев. независим експерт от Световната федерация по ски и посочи, че  никой не го е търсил досега за експертно мнение за природен парк "Витоша".

Когато се развива един такъв спорт трябва да се мисли и за достъпа за хората и за децата. Решенията да се възстановява една измислена кабинка, при положение, че няма никаква инфраструктура, не е нормално, коментира той.

Румен Радев отново взе думата. Проблемите могат да бъдат решени само ако има взаимна работа и уважение помежду си, уточни той. Как реалният потенциал на Витоша може да се разгъне и как да стои равнопоставена с другите световни курорти, запита държавният глава.

На работната среща присъстваха още главният архитект на столицата арх. Здравко Здравков, служебният регионален министър арх. Иван Шишков, служебният министър на спорта Весела Лечева, служебният министър на туризма Илин Димитров и служебният екоминистър Росица Карамфилова.