Президентът Румен Радев продължава процедурата по назначаването на нов служебен кабинет по новите правила в Конституцията. В четвъртък, 21-ви август, държавният глава ще разговаря с потенциалните кандидати, които могат да бъдат назначени за служебни премиери, съобщиха от "Дондуков" 2.

Това става само ден след отказа на Румен Радев да подпише указ за назначаването на правителство с премиер Горица Кожарева, заради настояването ѝ Калин Стоянов да остане министър на вътрешните работи в трети кабинет поред.

Президентът помоли тя да го смени с друг кандидат, тъй като оставането му в кабинета няма да снижи политическото напрежение. Кожарева отказа с аргумента, че той е доказан експерт и го искат самите служители в МВР, с които е провела среща.

Последва и отказът на президента, който уведоми Кожарева, че вече не е кандидат за премиер, а изборите се отлагат за след 20 октомври.

Досегашната зам.-председателка на Сметната палата се появи заедно с Калин Стоянов на полицейския протест, след коеето подаде сигнал при главния прокурор Борислав Сарафов за упражняван натиск върху нея кой да бъде министър и кой - не. Междувременно днес стана ясно, че делото й вече е разпределено на прокурор на случаен принцип.

Повечето партии подкрепиха решението на Румен Радев да не подпише указа и изтъкнаха, че Калин Стоянов е зависима фигура. След 24 часа мълчание и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви позицията си - Калин Стоянов да бъде сменен с друг човек начело на МВР заради недопустимо размахване на юмрук пред Президентството.

Борисов разкритикува и Горица Кожарева, че е отишла със сигнал при Сарафов и обяви, че тя също трябва да отпадне от списъка. Единствено лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви, че е погазил Конституцията и е надхвърлил правомощията си.

Според последните поправки в основния закон само президентът може да избира служебен премиер и то от списък с 10 фигури на публични длъжности: омбудсман или негов заместник, каквито в момента няма, управителят на БНБ или заместниците му.

Един от тях, Петър Чобанов вече заяви готовност да поеме поста. В списъка с потенциалните министър-председатели са още: председателят на Народното събрание Рая Назарян, председателят на Сметната палата Димитър Главчев, който в момента е премиер, или някой от неговите заместници. ПП-ДБ и други от формациите се обявиха за бързо попълване на вакантните четири места от страна на парламента.

ИЗБРАНО