Смятаме Йордания за много важен партньор в Близкия Изток, страната е остров на стабилност, каза президентът Румен Радев в началото на пленарните разговори на двете делегации в двореца "Хусейния" в Аман.

В кралския дворец българският президент и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати по-рано днес с официална церемония от техни величества крал Абдула Втори и кралица Рания. След срещата между двамата държавни ръководители и техните съпруги започнаха пленарните разговори на двете делегации.

Снимка: БТА

Кралят приветства водената от президента делегация и добави, че това е и възможност за отбелязване на 50-годишните дипломатически отношения между двете страни.

Президентът Румен Радев и представители на водената от държавния глава делегация взеха участие в българо-йордански бизнес форум в Аманската търговска камара.

В него участваха и компании от България в сферата на информационните технологии, хранително-вкусовата промишленост. Водената от българския държавен глава делегация включва и представители на 30 български фирми.

Държавният глава, който е на официално посещение в Йордания, посочи пред представители на местния бизнес, че снощи се е срещнал с българската общност и на срещата е имало повече от 100 йорданци, завършили в България. "Снощи видях най-важната предпоставка за успешен бизнес - доверие и взаимно уважение. Убеден съм в бъдещото на българо-йорданските бизнес отношения", заяви президентът. Той добави, че България разглежда Йордания като врата към Близкия Изток, а страната ни е врата към ЕС. 

В рамките на форума Хасковската търговско-промишлена палата подписва два меморандума за разбирателство - с Аманската търговска камара, и с бизнес асоциация "Йордания-Европа". От името на "Първомай" БТ се подписва договор за износ на 500 тона тютюни. Договорен е и меморандум за партньорство между "София тех парк" и Международния изследователски център SESAME.

Българският бизнес също беше поканен да инвестира в Йордания.

През 2017 г. българският износ за Йордания достига 20 млн. щатски долара, а вносът надхвърля 28 млн. долара.