Президентът Румен Радев изпрати открито писмо в отговор на отправен коментар на Сашо Диков, съобщиха от "Евроком". В писмото си журналистът Сашо Диков призова държавния глава "да се отърве" от секретаря си Пламен Узунов.

Това той направи след като се появиха записи от камери, на които се твърди, че на среща в столично заведение Пламен Узунов получава плик от бившия шеф на митниците Петко Петков. Петков заяви, че му е дал личен подарък - ром и пури. Държавният глава коментира преди ден: "Не се занимавам с филмови продукции на ГЕРБ, особено в ден като днешния. Чух всякакви причудливи интерпретации на тази тема, включително и от предишния министър-председател. Явно неговите фантазии извират от опита му за пълнене на шкафчета с евро и злато. Тук случаят очевидно изобщо не е такъв", заяви държавния глава".

Ето и отговора на държавния глава до Диков: 

"Позиция

Уважаеми г-н Диков,

В отговор на въпросите във Вашето отворено писмо може да цитирате следната позиция на прессекретариата на държавния глава:

1. Манипулативните внушения по отношение на секретаря по правни въпроси и антикорупция вече бяха публично опровергани с публикуваните видеозаписи, разкриващи личния характер на неговата среща в столичен ресторант. Наказването на невинен човек и отстраняването му от работа в резултат на клевета не е в интерес нито на президентската институция, нито на обществото. Изгода от легитимацията на този сценарий биха извлекли единствено неговите автори.

2. Следва да имате предвид, че президентът е поверил кадровата политика на изпълнителната власт на Министерския съвет и на министрите в техните ресорни области и високо цени усилията им за възстановяване на държавността в труден за страната момент. Цялостна оценка за работата на служебните министри държавният глава ще даде след края на мандата на правителството.

3. Прозрачността в имущественото състояние и доходите на висшите магистрати и заемащите висши държавни длъжности е неотменим принцип на правовата държава и неговото нарушаване следва да води до санкции. Затова, както Ви е известно, Администрацията на президента неколкократно е отправяла запитвания до отговорните институции по повод изнесената информация за недекларирани банкови сметки в чужбина от 27 магистрати и 11 души, заемащи висши държавни длъжности. Като взема повод от писмото Ви, това е поредният случай, в който президентската институция изисква осветляване на случая, като е сезирала компетентните служби."