Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова водят гражданското шествие, което извървява "Пътя на безсмъртието" - от килията до паметника на Васил Левски в София. Държавният глава и вицепрезидентът излязоха пред Дондуков 2 точно в 17,00 часа.

Организатор на шествието е Общобългарският комитет "Васил Левски".

Снимки: Иван Григоров

В него се включиха и лидерът на социалистите Корнелия Нинова, бяха забелязани депутатите от левицата Таско Ерменков, Георги Свиленски, лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Президентът  поведе хилядите под звуците на "Стани, стани, юнак балкански", "Къде си вярна ти, любов народна," "Бийте братя, бог е с нас" и други възрожденски песни.

Хората носят портрети на Васил Левски, националния флаг и хоругви.

Снимки: Иван Григоров

Едновременно с това вървеше и панихидата в памет на Апостола в църквата "Св. София". Води я патриарх Неофит в присъствието на митрополитите на БПЦ. Там са председателят на парламента Цвета Караянчева, главният прокурор Иван Гешев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и други официални лица, сред които е и лидерът на столичните социалисти и групата общински съветници Калоян Паргов. На службата е и посланикът на Руската федерация у нас Н.Пр. Анатолий Макаров.

вижте снимки

Стотина метра преди паметника на Апостола двете шествия се сляха.

До президента Румен Радев застана председателката на парламента Цвета Караянчева, патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

Не да склоним, а да изправим глави сме дошли пред паметника на Левски - свободата и достойнството не се наследяват, нито се вземат назаем, каза президентът Румен Радев по време на възпоменателната церемония в памет на Апостола на свободата.

"На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави, но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук", заяви Радев.

"Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега.

Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?

Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта.

"Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия", пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република. Неговата смърт му само ще ускори пътя към Освобождението.

И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство.

Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите "задружни усилия". Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас.

Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им.

Да живее чистата и свята република!

Да живее България!", каза още Радев.

Днес кривиците ни отдалечават един от друг и скриват целта към която вървим като общество, каза кметът на София Йорданка Фандъкова в словото си. "Делото на Левски е преломно и величаво", поясни столичният кмет.

Според нея с делата си Апостолът на свободата става Апостол на сърцата, който изтрива страха и който сее семената на надеждата и любовта към Отечеството.

"Днес, когато кривиците ни отдалечават един от друг и скриват целта, към която вървим като общество да си спомним думите на Левски. Не успеем ли да прескочим през егото си, спрем ли до него, значи не сме готови за неговото дело", каза още Фандъкова.

По време на словото на столичния кмет граждани скандираха "Мафия", предаде "Фокус". Президентът взе думата и помоли всички да се въздържат от викове и скандирания, след което гражданите скандираха "Радев".