Граждани, политици, военното ръководство на Министерството на отбраната, прокурори почетоха днес паметта на Апостола на свободата Васил Левски по повод навършването на 147 години от трагичната му гибел.

Още снимки вижте тук >>>

Още рано сутринта премиерът Бойко Борисов поднесе цветя пред паметника на Васил Левски. С него бяха министри от кабинета.

Точно в 12.00 ч днес сред стотиците граждани пред паметника на Васил Левски в София министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, висши офицери, директори на дирекции поднесоха цветя и се поклониха пред делото на Васил Левски.

Снимки: Иван Григоров

"Без задружните усилия на цялата нация няма как България да се превърне в онази чиста и свята република, за която Васил Левски говори", каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

"Цитираме го подборно за "равни на другите европейски народи", но той казва, че това зависи от нашите задружни усилия", отбеляза още Каракачанов.

По думите му като много от своите съвременници, които са били хора с образование и възможности, и Васил Левски е можел да намери много по-лесен и по-сигурен живот в някоя от тогавашните столици на Европа, но е предпочел да се върне в Родината си и да положи костите си за нейната свобода. "Знаменателно е писмото, в което той пише до Панайот Хитов, че трябва да се работи с народа в поробената българска земя", посочи още военният министър.

Снимки: Иван Григоров

Каракачанов, който е и историк по образование, коментира и много от етикетите, които се поставят на историческите ни личности в зависимост от конюнктурата. По думите му Левски не е бил нито социалист, нито европеец - той навсякъде говори за България.

В цялата страна вчера и днес представителни военни подразделения на Въоръжените сили участват във военните ритуали за почитане на паметта на Апостола на свободата по повод 147 години от неговата гибел.

Цветя поднесоха още депутатите Даниела Дариткова, Светослав Иванов, Красимир Ципов и др. Цял ден пред паметника на Васил Левски в центъра на столицата прииждат хора, за да почетат паметта му.

Цветя пред паметника може да бъдат поднасяни от сутринта до 15 ч., след това от 16 до 17 ч. и след приключване на официалното честване, което започва в 18 ч. Желаещите да почетат паметта на Апостола на официалното събитие ще минават през три контролно-пропускателни пункта, разположени на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище"; на бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски"; на бул. "Янко Сакъзов" и ул. "Панайот Волов".

Снимки: Иван Григоров

Ръководството на Прокуратурата на Република България отдаде също почит пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Главният прокурор Иван Гешев и неговите заместници - Мария Шишкова, Пламена Цветанова, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и Борислав Сарафов положиха цветя пред Паметника на Васил Левски в столицата по повод 147-та годишнина от гибелта на Апостола.

НСО предупреждава гражданите да не носят със себе си опасни предмети и вещества - огнестрелни и хладни оръжия и остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на мероприятието поради невъзможност на място да бъде организирано съхраняването им.

Президентът Румен Радев поведе шествието, посветено на 147-та годишнина от обесването на Васил Левски. Колоната тръгна от президентството в 16,00 ч. и ще извърви "пътя на безсмъртието" - от килията до бесилото, се казва в предварителната програма на организаторите от Общобългарския комитет "Васил Левски".