България има амбицията процесът на модернизация на въоръжените сили да не се свежда само до закупуване на отбранителна техника и оборудване, а да води до трансфер на технологии, който да стимулира българската отбранителна наука и индустрия. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на американската компания "Локхийд Мартин", цитиран от прессекретариата на държавния глава.

Първите 8 изтребителя F-16 Block 70 бяха авансово платени от страната ни през 2019 г., но вече стана ясно, че няма да бъдат доставени през 2024 г., както е по договор. А през април бе обявено, че САЩ са готови да ни продадат още 8 изтребителя F-16 Block 70, с доставчик компанията "Локхийд Мартин".

Радев подчерта, че индустриалното сътрудничество и обменът на технологии стимулират производства с висока добавена стойност и създават перспективи за дългосрочно и устойчиво партньорство.

Той призова за решения, които да не допуснат България да загуби отбранителни способности след изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29, предвид обявеното забавяне на доставката на закупените от страната ни изтребители F-16 Block 70.

Представителите на "Локхийд Мартин" увериха, че компанията работи усилено за възстановяване на линията на производство след трудностите, предизвикани от пандемията. Те изразиха и готовността си да подкрепят българските Военновъздушни сили с експертиза за изграждане на необходимото наземно оборудване и за поддръжката на изтребителите.