"Не трябва да допускаме легитимацията на македонизма в ЕС", каза президентът Румен Радев след среща с германския канцлер Олаф Шолц. Според него идеологемите от бивша Югославия и Коминтерна нямат място в ЕС. "Защото те ще имат дългосрочни, неблагоприятни последици за Съюза. Затова България като отговорен член на ЕС трябва да работи така, че да интегрира партньори, а не проблеми", категоричен е държавният глава.

"Когато говорим за общия европейски контекст, не трябва да допускаме тенденцията нашата национална позиция по отношение на Северна Македония да става заложник на конфликта в Украйна", наблегна държавният глава.

"Удивително е как Европа, която се изгради като пример за останалия свят по отношение на демокрация, човешки права, толерантност и резистентност към езика на омразата, е готова да загърби тези свои принципи и ценности", добави Радев, визирайки натиска върху нас за вдигане на ветото над еврочленството на Скопие.

"Аз съм изключително удовлетворен от разбирането, което среща аргументираната българска позиция", каза той за реакцията на германската страна по въпроса с нашето вето по пътя към ЕС на Северна Македония.

По темата за войната в Украйна двамата държавници са обсъдили нуждата от търсене на решение за най-бързо прекратяване на конфликта.

"И това е разбиране и на германската страна", каза президентът. Той напомни, че България е част от всички европейски решение и тези на НАТО, "но там няма императив за предоставяне на оръжия". "Не трябва да допускаме това да се опакова като някакъв морален дълг", вметна Радев. И отново припомни за огромната българска диаспора в района на военния конфликт. "Не искам с българско оръжие да се убиват българи, по един или друг начин. Залогът вече е победа на всяка цена, констатира още президентът, посочвайки, че призивите за мир намаляват. "В такава една ситуация вече не се мисли за жертвите. А една от първите жертви е икономиката", заключи Румен Радев.

В коментар на мерките, които правителството обеща да предприеме на среща с бизнеса, президентът напомни: "Отдавна призовавам за отворен, конструктивен диалог, за краткосрочни решения за преодоляване на енергийната и социална криза, за предвидимост, така че това е едно от решенията". Радев обаче настоя, че "трябва да има адекватно решение и към гражданите".

"Но такива решения трябва да бъдат не под натиска на улицата", обърна внимание президентът.