Бизнес и синдикати остават в протестна готовност, но след договореното с правителството не намират основание за национален протест на 18 май. Това стана ясно от съвместната пресконференция на представители на профсъюзите и на работодателите. Утре от 15.00 ч. представители на транспортния бранш ще имат среща при премиера, посветена на проблемите в сектора и исканията на бранша, след която ще бъде решено окончателно дали ще има протест и кога. Транспортният бранш обаче засега не се е отказал от блокирането на кръстовища в сряда.

"Този протест (на 18 май) беше предизвикан от няколкомесечните усилия да постигнем диалог с правителството и заедно с държавните институции да намерим трайно устойчиво решение за успокояване на цените на електрическата енергия и природния газ, както и да обсъдим проблемите на превозвачите", каза Добри Митрев - председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара. 

По отношение на природния газ постигнахме споразумение цената за месец април да се запази и всичко над тази цена да се компенсира, ако цените са по-високи през май и юни. По отношение на електрическата енергия - да се внесе промяна в закона за енергетиката, с която да се гарантират условия за цените на електрическа енергия и след 1 юли да бъдат не по-високи от договорените. По отношение на индексиране на договорите за строителство, които касаят когато има възлагане с публични средства също се работи в посока законодателна промяна, която да даде възможност договорите да бъдат индексирани съобразно с покачващите се цени", обясни Митрев.

Снимка: БТА

"Към момента исканията на работодателите относно цената на тока за май и юни, както и в средносрочен план и цената на природния газ, ги смятаме за изпълнени и затова един мащабен протест за цената на тока и природния газ не би бил основателен", потвърди и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"Искам да видя дали това, което бе обещано на срещата с правителството, ще се случи. Преди няколко месеца пак имахме обещания, включително за разписване на двустранни договори, но това не се случи. Аз и колегите имаме едно тръпчиво усещане, че нещата няма да се случат", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

"Докато не видим, че има разбирателство и компромиси в исканията на нашите колеги от Строителната камера, Транспортните браншови организации, включително и Минногеоложката камера, докато не видим, че правителството не се вслушва в исканията на тези организации, ние оставаме в стачна готовност", каза още той. "По наши изчисления, ако протестът на 18 се състои, ще има над 30 000 човека. Това са нашите потвърждения, които правят организация, шият знамена и печатат лозунги. Протестна готовност означава, че може да сменим датата. При всички положения ще изчакаме срещата с транспорта и техните браншови организации", заяви още Домусчиев.

По-рано в Министерски съвет Кирил Петков обяви, че държавата ще компенсира бизнеса с 80% за изразходван ток над 200 лева на мегават. По отношение на природния газ договорката е, че държавата ще компенсира разликите за месец май и евентуално за юли според цената на газа за април. 

От своя страна Тодор Капитанов от КНСБ заяви, че и те остават в готовност за протест. "Въпреки днешните разбирателства и предложените механизми, КНСБ е и ще остане в протестна готовност, ако всички тези мерки не се отразят в цените на стоките и услугите за българските граждани. Инфлацията изяде повишенията на минималната работна заплата, така че КНСБ ще настоява за повишаване на минималната заплата", обясни той.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" е поставил въпроса за подкрепа на предприятията от градския транспорт, но отговорът на вицепремиера Асен Василев не е бил обнадеждаващ. "Не получихме никакви обнадеждаващи отговори освен, че правителството ще увеличи своя дял при субсидираните групи, които пътуват, като пенсионери и ученици, но това е малко", каза той. "Моята скромна прогноза е, че протестът ще се състои. Хората, които преди това говореха колко добре е да се протестира, сега ни обясняват колко е лошо. Лицемерието трябва да има някакви граници", подчерта Манолов.

"Всеки може да прави еквилибристика с цифрите, но ние днес не получихме решение, а обещания", заяви Красимир Дачев от БТПП.