"България ще бъде отново солидарна с братска Македония", каза Румен Радев при срещата с правителствената делегация от Скопие. "Срещата ви с българското правителство е важна стъпка към взаимооизгодни решениия. Знаете моя призив, че трябва да има много по-чести срещи", добави президентът. Радев прие държавниците от Северна Македония веднага след срещата на двамата премиери Ковачевски и Донев в МС по въпроса за енергийната помощ от наша страна.

"Въпреки бурните политически страсти, на които станахме свидетели през последните месеци, отношенията между нашите две страни лежат върху здрав фундамент, който е отвъд всякаква политическа конюнктура. Това е фундаментът, който е в основата на решенията на България да подкрепя безрезервно Македония още от признаването на държавността и независимостта на страната през настояването за превантивния контингент на ООН при разпадане на бивша Югославия, през оказването на помощ по време на ембаргото, през оказването на военно-техническа помощ, при катастрофи и природни бедствия", каза още българският държавен глава.

"В името на хората от двете страни на границите, в името на нашето общо европейско бъдеще, ние сме длъжни да развиваме този фундамент. Политическите договорености, които са свързани с началото на преговорите за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз, са част от този процес", обобщи още Радев.

Снимка: БТА

От своя страна Димитър Ковачевски благодари за българското гостоприиемство и за помощта ни, като подчерта, че България е един от най-големите производители на електричество на Балканиите и се явява център в региона в това отношение.

Снимка: БТА