Президентът Румен Радев влезе в полемика с руския си колега Владимир Путин относно суверенитета на България по време на икономическия форум в Санкт Петербург, който започна вчера.

Радев заяви, че в процес на развитие са общите енергийни политики на ЕС, на който България е член и страната ни работи за изпълнение на заложените в тях цели - диверсификация и конкурентоспособност, съобщи прессекретариатът на българския държавен глава.

"Тези промени създават по-добри възможности за разширяване на присъствието и на Русия на газовите пазари в Югоизточна и Централна Европа. Всичко това налага да си отговорим на въпроса как в новите условия можем да продължим нашето стратегическо сътрудничество с Русия", коментира той.

Радев отново подчерта, че страната ни очаква да трансформира отношенията си с Русия в областта на енергетиката, в които ценовата политика е съществен елемент.

Путин заяви, че цената на природния газ е обвързана с цената на нефта и определи това като "справедлива цена". По думите му България е загубила от спирането на проекта "Южен поток". Според руския държавен глава това не е било суверенно решение на страната ни, а загубените инвестиции в "Южен поток" представляват цената за евроинтеграцията, която България плаща.

В отговор Радев каза, че не може да се съгласи с твърдението, че суверенитетът на България е бил ограничен.

"Южен поток" не беше проект само на България, а европейски проект и решението е било общо, добави държавният глава и подчерта и че независимо от сегашната сложна формула за формирането на цената на природния газ, ние трябва да гледаме отвъд днешния ден.

"България има дългосрочно сътрудничество с Русия в областта на енергетиката, което има стратегически измерения. Наблюдаваме дълбоки промени в енергийната и в частност в газопреносната инфраструктура и в резултат на тях България развива потенциал за бъдеща дистрибуция на природен газ към Югоизточна и Централна Европа", каза още президентът.

Румен Радев поздравява Владимир Путин, докато китайският президент Си Цзинпин ги аплодира

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

България е напълно зависима от руския газ и се интересува от продължаващото стратегическо сътрудничество с Руската федерация в областта на енергетиката, беше цитиран да казва още той от TACC. Според него България и Русия от десетилетия са важни партньори в областта на енергетиката.

"Страната ни е 100% зависима от руския газ", подчерта Радев.

Президентът подчерта, че с Владимир Путин и неговия екип са продължим стратегическото си сътрудничество в тази област в бъдеще. Въпреки това, отбеляза той, напоследък в България има някои промени.

"България модернизира и разширява газовата си система, създавайки нови възможности да се превърне в газоразпределителен център. Това ще даде допълнителни възможности за Русия. В същото време между Москва и София остават редица въпроси, които все още трябва да бъдат решени, включително уреждането на разходите за доставките на газ. Надявам се, че ще можем да намерим оптималния подход, така че да отговаря на нашите общи интереси", каза държавният глава.

Той посочи, че светът остава арена на конкуренция и конфликти между държавите. Природата обаче ни отправя императивна покана да надмогнем границите на своите егоизми, допълни Радев.

Според него новата икономическа парадигма трябва да заложи на знанията, на технологиите и иновациите. Това, по думите му, трябва да бъде "зелена" икономика, базирана на концепцията за "отворена наука", на нова потребителска култура и нова производствена етика, които трябва да залегнат в образователните програми и в икономическите стратегии. Той смята,че устойчивото развитие изисква по-ефективен механизъм за глобална сигурност, който трябва да обуздае изкушението от едностранни и силови действия, да привилегирова диалога и многостранната дипломация.

"Устойчивото развитие предполага предотвратяването на финансови кризи, а с това и по-прецизно регулиране на финансовите пазари за снижаване на риска, нужен е и глобален консенсус срещу корупцията, която придоби трансграничен характер, срещу прането на пари и укриването на данъци, както и за ограничаване на офшорните зони", каза още българският президент.

В рамките на дискусията на въпрос за ефекта от наложените на Русия санкции отговориха Румен Радев и министър-председателят на Словакия Петер Пелегрини. Българският държавен глава посочи, че санкциите са метод с икономически средства да се променят политически позиции.

"От такива решения страда бизнесът, а те засягат освен страната, на която са наложени и страните които ги налагат. Често пъти санкциите не са ефективно решение, засягат широки слоеве на населението и създават негативен ефект срещу подобна политика. България има негативен опит със санкциите срещу бивша Югославия, в резултат на които се появи черен пазар и организирана престъпност", припомни още президентът.