Президентът Румен Радев обяви, че изборите са крайният изход от кризата, призова партиите към отговорност и нарече абсурдни обвиненията срещу него от политици от управляващата коалиция, в това число и от БСП, че застава на страната на ГЕРБ и ДПС. По повод привличането като независими на страната на ПП бивши депутати от ИТН, Радев беше категоричен, че няма как да поощрява политическото номадство в парламента, защото то подменя вота на хората.

"Трябва да е ясно, че в близките дни и седмици имат да се решават важни предизвикателства от компетенцията на правителството и парламента. Изборите са крайният вариант. Ако продължава блокажът на институциите и работата на парламента, изборите са неизбежен вариант. Това коментира президентът Румен Радев от латвийската столица Рига, където е за форума "Три морета".

И добави, че е твърде рано да се говори за това на кого ще връчи третия мандат.

Радев коментира и нападките на БСП и на Корнелия Нинова заради критиките му към правителството за Северна Македония.

"Тя /б.а.- Корнелиия Нинова/ демонстрира непознаване на тези процеси, което е недопустимо за един вицепремиер. Това, според мен, е недопустимо за един вицепремиер, който взима важни решения.", каза той по отношение на укора на соцлидерката и я призова да се уточни.

"Някъде да сте видели, че аз заставам до ГЕРБ и ДПС? Това е абсурдно обвинение! Много преди протестите да се случат - знаете моята позиция спрямо политиката на ГЕРБ, когато площадите бяха празни, аз още тогава снемах доверие", напомни той.

"Това е абсурдно обвинение", повтори президентът и призова: "Нека тези хора да преценят къде са били тогава и какво са правили".

"И не мога да приема открити призиви към политическо номадство. Хората са гласували по определен начин и, според мен, призивите за това изкривява вота на хората", каза още Радев в отговор на апелите на политици от ПП, БСП и ДБ да се определи на тяхна страна и да защити кабинета.

"Аз не съм с никого, аз съм за принципите, много ясни принципи в политиката", обобщи президентът.

"Аз съм доказал, че никога не бягам от отговорност. Досега съм назначил три служебни кабинета и трите се справиха с предизвикателствата пред тях. Въпросът не е в служебния кабинет. Въпросът е партиите да проявят отговорност и дебатите, и самият вот да бъдат насочени към решаване на проблемите на хората", коментира още Радев.

Президентът оцени високо Френското предложение за постигане на начало на преговори за Скопие към ЕС с вдигане на ветото, но подчерта, че правителството, ако е решило да ревизира рамковата позиция за членството на Северна Македония, то първо то трябва да го стори, а едва след това да го изпраща в парламента и на външната комисия.

"Аз наистина се учудвам на представители на правителството, които правят изявления, несъответстващи на реалността и на отношенията правителство - парламент", каза Радев.

И припомни, че националната рамкова позиция е изработена от МС и подкрепена от 44-то НС с декларация  след това през 2019, като пътят на процеса е обратен.

"Подходът в момента няма как да работи. Трябва Министерският съвет, в резултат на експертизата на МВнР, ако ще актуализира по някакъв начин, да актуализира националната рамкова позиция със свое решение и едва тогава да изпрати тази национална рамкова позиция, която отразява и предложението на френското председателство, в парламента. Това е пътят, а  не обратният, както в момента се процедира. Това води до блокаж", обясни презиидентът. "Органът, който трябва да избработи това решение, е МС", наблегна държавният глава.

Предложенията на Френското председателство са най-добрите в момента, смята още президентът.

"Те са най-справедливите. От една година настоятелно се борим двустранните въпроси да се издигнат на ниво Европейски съюз", коментира Радев.  "Защото това не са просто двустранни въпроси и някакъв двустранен спор за история между България и Северна Македония, както се представя. Това са въпроси, които касаят фундаментите на ЕС и най-сетне нашите европейски партньори разбраха, че там е мястото за решаване на тези въпроси", добави той.

"Нека да е ясно - имаме прогрес", обобщи Радев, като визира, че вече се приема да се направи промяната в конституцията на Република Северна Македония, за която настояваме отдавна.

Но същевременно отбеляза, че "никога не сме говорили за малцинство", а за "равноправие на македонските българи, заедно с другите части от народи, което те заслужават", обърна внимание държавният глава.

"Има го като подход това в Конституцията. Това е недостатъчно условие. Нещата оттук нататък по решаване на всички спорове и въпроси за фалшификация на историята, историята, паметници, езика на омразата, са в протокола. Нека експертно се произнесат МС и парламентът дали протоколът отстоява в достатъчна степен българския интерес. Това е ключът към справедливото решаване на въпроса", каза още Румен Радев.

И беше категоричен, че очевидно сега на срещата на върха на ЕС тази седмица няма как да бъде свалено ветото по простата причина, че няма технологично време този двустранен протокол да се разгледа от парламентатите на двете държави.

"Към момента няма абсолютно никакво време това да се случи, вдигане на ветото. Няма как да стане сега, защото този протокол трябва да бъде приет от България и Република Северна Македония", заяви Румен Радев.

От Рига президентът съобщи още, че е дошла положителна новина за България по линия на инициативата "Три морета".

"Инициативата "Три морета" вече направи своята първа, голяма, пряка инвестиция, придобивайки значителен дял от порт "Бургас", обяви президентът.

"Това е най-близкото пристанище на ЕС до Босфора с важна роля за свързаността на региона с Близкия Изток и Азия, и то ще има важна роля за свързаността на региона", каза президентът.

Радев не уточни стойността на инвестицията, по припомни, че нашата вноска във фонда е 20 милиона евро, а инвестицията е в пъти по-голяма.

"Това е доказателство как когато има наличие на политическа воля, координираност и усърдна работа, нещата се получават. Това е пример как трябва да работим така, че да използваме всички инструменти, за да привличаме повече инвестиции. Това повишава и доверето към страната", отчете президентът. Той се надява, "че ще има и други следващи стъпки за повишаване на надеждността на страната като инвестиционна дестинация".