Очевидно този вот е компенсаторен акт, който цели емоционално да запуши усещането за безсилие и несбъднатост. За този вот трябва да се кажат три неща - първо, че става ясно на обществото и то по независещи от БСП причини, че МВР се ползва като бухалка за поддържане тонуса на господин Марешки и отношението му към ГЕРБ и затова БОП-ът не прави нищо там. Ще си позволя да посъветвам премиера Борисов да се разпореди да се консултират по-активно с журналисти, които по телевизията излъчиха и схемите за контрабанда на горива, и схемите за контрабанда на лекарства. Ако в нашите служби няма потенциал, във Валя Ахчиева има. Второ - двойните стандарти. Не може преди три години да си имал правителство, в това число министерството на финансите и министерството на отбраната и днес да си потресен от факта, че имаш танкове Т-72. Това е много лош знак.Това заяви в интервю за "Труд" лидерът на АБВ Румен Петков в отговор на въпрос "Много иронични коментари направихте, Господин Петков, по мотивите на вота на недоверие, които от БСП  внесоха в деловодството на парламента. И то по отношение на темата на вота - сектор "Сигурност". Защо?"

"Трябва да кажа, че битката между чувството за срам и наглостта в БСП е с предопределен резултат. Все пак някъде, някой срамежливо не написа този циничен и спекулативен акт с двамата загинали пилоти и трагедията с хеликоптера. Но пък показаха двойния стандарт, размахвайки завода в Горни Лом "Миджур". След като прокуратурата установи това, което депутатите от онзи край би трябвало да знаят и всеки ден да се борят за сигурността на живущите там, БСП постави въпроса, който всъщност прокуратурата подтикна към решаване. Такъв шамар прокуратурата не е пляскала на вътрешно министерство във всичките години на прехода. Същото БСП не си отвори устата за вътрешното министерство, когато същото беше използвано като тояга срещу военните заводи в Трявна и в Монтана. Защо тогава си мълчаха, а сега подскачат? Тези двойни стандарти отвращават хората от политиката.

И трето - това е вотът, който гарантира поне още месец министерстване на господин Радев. Предполагам, че ако не бяха внесли вота на недоверие, той щеше да е освободил вече кабинета на вътрешния министър. И като казвах преди месец, че това е министъра на БСП, аз съм имал предвид не просто щадящото, ласкавото отношение на БСП към този министър. Включително след случая "Ботевград" - те не му искаха оставката, а те казаха в декларация, че с тази декларация настояват МВР да започне да работи. Нали разбирате, че това е "потресаваща политическа новина"-парламентарна партия, която има претенциите да е опозиционна, настоява ключовото, стратегическото за всяка страна министерство "да започне да работи". Това са нещата, които всеки българин трябва да види в този вот и всеки служител на МВР да си даде сметка кой му е осигурил възможността "явлението Радев" да продължи да си разхожда костюмите още един месец в министерството.

-Казвате "още един месец" - това като прогноза за ремонт на кабинета ли е?

-Не мисля, че точно този министър ще устиска цял месец. Но понеже съм по-ларж, образно да го кажем месец. А ремонт ще има във всички случаи. Мисля, че това е неизбежно, ако не се отиде на избори. Очевидно е, че Борисов не държи, не контролира ситуацията в правителството. Това "явление Симеонов" е уникат. Валери Симеонов е гений. Даже мисля, че ако може да свири на флейта, той е в състояние да изкара звука на пицикато. Но сблъсъка вътре в кабинета е очевидно, че Борисов не може да го овладее. И за него по-доброто решение е да отиде на избори, отколкото да стане за смях. Той е на път да стане за смях с Радев и още няколко от министрите си, но посмешището има риск да придобие и леко срамни отенъци, а той е човек с чувствителна кожа и вероятно няма да допусне да се стигне до там. Така че, да се готвим за избори.

- Кога трябва да ги очакваме? За новия политически сезон?

- Мисля, да. Мисля за новия политически сезон. Аз не виждам как може да се овладеят нещата в тази ситуация. Да оставим настрани, как изглеждаме пред чужденците. Да оставим настрани впечатлението, което оставяме в нашите партньори. Единият министър да съди другия министър това е забележителен акт. Това е апогея на нашето европредседателство. Казвам го иронично, разбира се. Брутализирам, за съжаление, за да можем да бъдем разбрани от хората. И когато ние, от АБВ, казваме, че така държава не се управлява, за съжаление получаваме подкрепа на твърденията си точно с действията на правителството.

Отговорът на въпросите: Къде е проблемът на кабинета "Борисов 3"? Ще успее ли България да се върне на енергийната карта на Европа и на Балканите? Голяма лява коалиция може ли да се случи в близката година? и други, може да видите в интервюто на "Труд".