Срещата между Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев, за която вече покойният Алексей Петров е съдействал, се е провела в Самоковския манастир. Това заяви пред "Нова телевизия" Румен Христов, лидер на СДС, която се явява на парламентарните избори заедно с ГЕРБ.

Самоковски манастир "Покров Богородичен" е действащ девически манастир.

"Аз съм участвал на официалните срещи, които се провеждаха в сградата на Народното събрание. Вероятно, когато се съставя кабинет, има и други логистични срещи, както беше изтъкнато. Нищо лошо. В крайна сметка, трябваше да се постигне едно сближаване на вижданията между двете формации. Да не забравяме, че господин Кирил Петков арестува господин Бойко Борисов. И в крайна сметка трябваше да се намери изглаждане на тези взаимоотношения в името на България. Това не са високопарни приказки, които казвам. Ние не печелим от тази коалиция. Надявам се да спечели България".

На въпрос не се ли притеснява, че човек с репутацията на Алексей Петров е посредничил за срещата между политиците, Христов посочи: "Първото, което искам да кажа - не съм сигурен доколко неговата роля е толкова важна. Второ, когато имаш повече от две години постоянни предсрочни избори, нестабилно правителство, служебно правителство с превишени правомощия от страна президента и един куп поразии, които направи служебното правителство - търсиш някакъв компромис. В политиката има компромиси. Въпросът е те да не бъдат за сметка на България".

"Очевидно е, че след като някой друг не е успял да поеме тази роля - се е стигнало до логистиката, която е осигурил господин Петров. Никога не съм виждал Алексей Петров. Не познавам и бащата на Кирил Петков - Петко Петков. Не съм ги виждал на срещи с колеги от ГЕРБ", каза депутатът.

Той подчерта, че не се чувства обиден от факта, че не е бил поканен на тези лидерски срещи, които са се провеждали в Самоковския манастир. "За нас от СДС беше важно България да има редовно правителство. България има големи цели. Голямата цел е еврозоната и Шенген. Това може да се случи само при редовно правителство. От тази гледна точка ние казахме, че ще направим компромиси, но трябва да постигнем важните цели за България. След влизането ни в НАТО и ЕС това са другите големи външно-политически цели, които трябва да изпълним".

Вчера Бойко Борисов заяви, че Алексей Петров е осъществил логистиката, за да може да се срещне с Кирил Петков, Асен Василев, тъй като след "незаконните арести, масовите арести от тяхното МВР" физически среща не е могла да се осъществи. Ден по-рано в парламента лидерът на ГЕРБ заяви, че Петров е участвал в сформирането на управлението, като са се провеждали срещи "той с тях, обратно, за да може някакво поне крехко доверие да си имаме", визирайки съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и баща му Петко Петков.

На 28 август лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева каза пред БНТ: "Половин София знае за организираната среща в Самоковския манастир между Кирчо, баща му и Бойко Борисов, за да се договори управлението.".

Слухове за някаква роля на Алексей Петров в договарянето на общо управление между доскорошните най-големи опоненти ГЕРБ и "Продължаваме промяната" се въртяха в политическите кулоари още докато течаха преговори за подкрепа на правителство, а от време на време и след това. 

На 25 април на официална лидерска среща между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" пред камери в парламента, Борисов заяви, че с Кирил Петков "сме си простили". Опрощаването не беше коментирано от двамата повече на фона на преговорите за подкрепа на кабинет, приоритети, номинации на министри.

Румен Христов коментира най-новия инцидент с ударено у убито на пешеходна пътека дете от пиян шофьор в София. 

"Реагирахме много спешно на това, което се случи преди известно време. Знаете, че променихме Наказателния кодекс. До голяма степен това зависи от хората, които изпълняват тези закони. Знаете, че наказанието при евентуално причиняване на смърт на пешеходна пътека е по-високо от това, ако не се е случило там. Но, в крайна сметка, дали този, близките на този, който е загубил живота си са доволни, че този, който е прегазен на пешеходна пътека, ще получи по-голямо наказание от този, който е загубил живота си на 1 метър от нея? Трябва да бъдем много разумни като хора, и като шофьори. Това заяви в студиото на "Събуди се" Румен Христов от ГЕРБ-СДС, коментирайки най-новия инцидент с ударено у убито на пешеходна пътека дете от пиян шофьор."

По думите му "каквото и да направим, каквито и рестриктивни мерки да вземаме, виждаме, че не нямат ефект". "Конфискуваме коли вече по новия закон, макар, че и той бе приет набързо и вероятно ще има нужда от промени. Конфискуваме автомобили за употреба на алкохол и наркотици - и пак същото", подчерта той.

"Промените в закона сигурно ще бъдат допълнително преразгледани. Те ще станат по-сурови. Въпросът е, че ние не сме зряло общество. Тези, които сядаме зад волана - не сме достатъчно дисциплинирани. Казвам всички, защото най-вероятно всички допускаме нарушения. Много интересно, много пъти коментираме, че когато отидем в чужбина - ставаме много примерни шофьори. В България това като чели не се случва и затова тези крути мерки от една страна, аз ги адмирирам, но от друга страна - пък не са съвсем адекватни от гледа на точка на това, че се конфискува автомобилът, който може да не е на нарушителя. Мерките трябва да бъдат тежки, но те трябва да бъдат спазвани. И в последствие, когато има такова нарушение, съдът да се произнася по максимално бързия и максимално справедливия начин", категоричен бе Христов.