Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол призова всички членки на политическото семейство у нас да се явят заедно на евровота. От СДС обявиха, че са готови за преговори.

"Отношението към ГЕРБ от страна на СДС е опозиционно, но нека да не забравяме, че отиваме на евроизбори. Не говорим за избор на министър-председател на България. Това не е първи призив на Дол", коментира лидерът на СДС Румен Христов в студиото на bTV.

Той обясни, че на националния съвет на партията в петък е решено преговорите да бъдат затворени в рамките на ЕНП след писмото на Жозеф Дол.

"Предстоят разговори с други формации в дясно. Водим от дълго време преговори с "Демократична България", където има една партия, член на ЕНП, а именно ДСБ. Предстоят разговори с ГЕРБ и най-вероятно ще бъдат в сряда", уточни Христов. 

Той допълни, че разговорите с лидерите на "Да, България" и ДСБ са вървели добре до момента, в който форматът е бил разширен. Тогава преговорите са "зациклили".

"Става въпрос за това десният вот да не бъде разпилян", заяви лидерът на СДС, допълвайки, че страхът от крайните леви, крайните десни, антиевропейски настроените и евроскептиците е основателен и затова ЕНП трябва да получи максимална подкрепа.