В Правец няма да дойде и един лев от разпределението на средствата за общините от Министерския съвет, каза по БНР кметът на Правец и член на НС на БСП Румен Гунински.

"Силно сме обезпокоени от субективното разпределяне на средствата от централния бюджет за общините. Това е практика години наред. Липсва публичност и не са ясни критериите на разпределение. Последното постановление на МС, с което бяха разпределени пари за общините, е внесено в 20.00 часа на 20 юли без съгласуване между министерствата - в нарушение на устройствения правилник на МС", допълни той.

Гунински заяви, че не само при това разпределение на средства в Правец не са получили лев, а и при предишните две от страна на Министерския съвет.

"На местно ниво ние не делим хората на БСП или ГЕРБ. Всички са жители на България. С това постановление на МС са ощетени близо 2 милиона жители в страната".

Той припомни, че по време на управлението на Пламен Орешарски, при подобно разпределение, общините на ГЕРБ са получили близо 30% от парите, а не както в момента - БСП получават едва 2%.

Гунински подчерта, че БСП ще иска от НСОРБ да обсъди на Управителен съвет механизмите на разпределение. "Изравнителната субсидия на над 100 общини е на ниво от 2010 година. НСОРБ иска допълнителни пари, за тези общини", заключи още той.

Социалистите искат спешно заседание на Сдружението на общините, на което да се определят критерии за разпределянето на средства.

В над 100 общини изравнителната субсидия е на нивата от 2010 година, изтъкна Гунински. За последната година ГЕРБ са получили 250 милиона, ДПС - 70 милиона, а БСП получила 8 милиона със средства, раздадени с постановления на МС, допълни той.

Найден Зеленогорски - бивш кмет на Плвен, бивш шеф на Регионалната комисия в Парламента и дългогодишен председател на Асоциацията на българските градове и региони - коментира, че в Националното сдружение на общините "за съжаление, през годините е имало много опити за политизация и много случаи, в които се е стигало до по-драматични събития".

"Уважавам колегите от БСП, но някак си всички забравят, че на практика най- представените след ГЕРБ в местните власти са партиите от автентичното - около 30 кмета, от които 4 областни. Тези кметове не са получили почти нищо от това разпределение от тези 111 милиона. Казвам го, за да стане ясно, че колегите от БСП не би трябвало да правят политика от това, а трябва по-активно да действат със Сдружението на общините".

Трябва да се кандидатства с проекти и да се преценява в кой от тях си заслужава да бъде инвестирано, допълни Зеленогорски.

"Една година има до местните избори. Това е като някаква артилерийска подготовка преди атаката, само че това не помага на никой, защото голяма част от Северна България е в много тежко състояние. Сега отново виждаме, че едни и същи фаворизирани общини по неясни критерии получават, а после се чудим защо всички хора в България се събират в три-четири града", каза още Зеленогорски.