Тепърва ще става ясно какво се крие зад казуса "Булгаргаз", но едно е ясно - зад случващото се в родната енергетика прозират чужди геополитически интереси", категоричен беше соцдепутатът Румен Гечев в ефира на Нова нюз.

"Българската енергетика е жертва на геополитическия сблъсък между САЩ и Русия. Управляващите през последните години ни докараха до там, че да трябва да понасяме щетите от това противопоставяне. Кой ни е виновен, че провалихме "Южен поток"? Кой е виновен, че предишните управляващи нарушиха договора с Гърция и забавиха интерконекторната връзка?", коментира той и добави, че е нужно България да заеме по-трудова и ясна позиция във връзка с геополитическото напрежение.

БСП настоява проектът за АЕЦ "Белене" да се рестартира, като припомни за двата реактора, които стоят там и ако в момента те бяха в експлоатация, щяха да носят стотици милиони приходи при настоящите високи цени на тока.

"Първо, България нямаше да има такива високи цени и второ - от по-високите цени на тока в Европа ние щяхме да печелим. Няма такъв народ по света, който да си държи реакторите в калта и в същото време ще купува ток на много високи цени", заяви зам.-председателят на бюджетната комисия в НС.

"Проектът присъства в коалиционното споразумение и касае нови ядрени мощности. Развивайки ядрената енергетика, България ще може да усвоява и европейски средства. Нямаше да имаме и такива цени на електроенергията в страната, а щяхме да печелим. Но ГЕРБ държат двата сандъка с реакторите, където са вложени 3 милиарда лева. Няма друга такава държава", коментира още Гечев.

"Ако не срещнем подкрепа, не ние, а нашите партньори от управляващата коалиция ще трябва да обясняват защо са против", посочи професорът.

"Няма как да не следим какво се случва в енергетиката на Европа и България, тъй като това е пряко свързано с икономическия растеж, със стандарта на живот, с бюджета", обобщи Румен Гечев.