Премиерът Кирил Петков коментира критиките на президента Радев срещу него, като обясни, че по отношение на "Булгаргаз" и Северна Македония са взети правилните стъпки.

"За "Булгаргаз" за мен беше абсурдно цената на газа да скача с 30%, едновременно с това да се отказваме за мощности, които могат да са на по-ниска цена, и да се оправдаваме през гръцка връзка, която нашите партньори от Азербайджан казаха, че не е проблем да заобиколи през Месемврия", каза премиерът. "Недопустимо е да изпускаме такива възможности от нарочна грешка или други интереси", смята той.

"Ако всеки българин трябва да плати по-висока цена в средата на отоплителния сезон и всички се чудим как изпускаме такива възможности-или от нарочна грешка или от други интереси, за мен е недопустимо. Трябва да се знае, че всеки, който се опитва да взема грешни решения за българите, няма да се поколебаем да действаме така и към други дружества. Не е нормално да се оправдаваме с някой друг непрекъснато. Факт е, че "Булгаргаз" е можел да предоставя много по-евтин газ", допълни Петков. "Виждате, че първото, което направи новият борд, е да намали цената с 18% като предложение към КЕВР", обясни премиерът.

Политиката на българския кабинет относно Република Северна Македония и присъединяването й към ЕС също намери своя коментар: "Истината е, че ние сме загубили 30 години в отношенията с Република Северна Македония. Не само, че посещението ми не е прибързано, то беше ужасно много закъсняло". Това заяви премиерът в отговор на журналистически въпрос за казаното по-рано днес от президента Румен Радев, че посещението му в Скопие е било прибързано.

"Не като Кирил Петков като министър-председател, то беше закъсняло като българската страна да има активна позиция, конструктивен тон на действие, да има ясни цели и да има точен подход", каза Петков. "Съжалявам, че толкова години сме изпуснали и аз нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение", добави той и припомни, че визитата му беше един ден след назначаването на новия министър-председател на РСМ.

"Вярвам, че ако не искаме Балканите да останат най-бедното, най-корумпираното, най-некоординираното място в ЕС, подходът трябва да бъде сменен. И това трябва да бъде на база добросъседство, икономическо развитие, работа заедно", каза Кирил Петков.

Премиерът участва на събитието The World Ahead 2022, организирано от изданието "The Economist" в София.

Премиерът за икономиката и инфлацията

"България по общи икономически индикатори изглежда добре. Икономиката ни е в сравнително добро макросъстояние", заяви министър-председателят в изказването си на събитието The World Ahead 2022.

Снимка: БТА

"Растежът през следващата година ще бъде около пет процента, инфлацията е висока, но това е така заради високата европейска инфлация плюс факта, че за първи път избрахме да нямаме хора под линията на бедност, което вдига инфлацията", посочи Петков. Той каза, че търговското салдо на страната ни за съжаление е още негативно, което значи, че въпреки ниските нива на заплащане, ние още не сме конкурентоспособни. Продуктивността ни не работи добре все още, отбеляза премиерът. По думите му трябва да заложим на повече капитал и повече инвестиции, които ще гарантират икономически растеж.

Премиерът подчерта, че за първи път правителството залага публичните инвестиции да са 5,8 процента от БВП. Това е един огромен бюджет - над 8 млрд. лв. публични средства, които ще бъдат използвани за инвестиции, каза Кирил Петков. Той съобщи, че дефицитът ни ще бъде 4,1 процент от БВП, а инвестициите 5,8 процента, което значи, че дефицитът изцяло финансира тези инвестиции.

Същественият въпрос, според българския премиер, е как искаме да похарчим тези 8 млрд. лв. По думите му трябва да се промени начинът, по който тези пари се харчат. "Защото те могат да купят много неща и да се инвестират по умен начин, ако не се откраднат, както се е случвало досега", каза премиерът.

Два основни принципа за енергетиката

Имаме огромен проблем в енергийния сектор, 30 процента от енергията в България е от АЕЦ "Козлодуй", почти 100 процента от доставките на газ у нас идват от Русия, това ни прави изцяло зависими. Затова трябва да ни водят две основни стратегии - максимално конкурентоспособна енергия и максимално независима енергия в рамките на зелената сделка, каза още премиерът в изказването си на събитието The World Ahead 2022.

Петков каза, че трябва бързо да постигнем енергийна независимост. Ако не направим нещо, ние всъщност имаме 100 процента зависимост, нашите мощности стават неконкурентни и неадекватни на европейската политика, което трябва бързо да се промени, подчерта министър-председателят.

Според него трябва да се търсят възможности по стратегията слънце-батерия. Хубавото, по думите на Петков, е, че технологиите за батерии се подобряват, разходите спадат, така че цялата нова енергийна стратегия на България трябва да бъде в унисон с тези две идеи - максимално евтина енергия и максимално независима енергия.

Премиерът изрази надежда, след 13 години очакване, гръцката газова връзка да бъде факт. Премиерът съобщи, че всяка седмица разговаря с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. "Станали сме като проджект мениджъри, аз му изпращам ъпдейт рипорт докъде са стигнали гръцките строители. Извиних му се, че това не е на ниво министър-председател, но тази връзка ни е ужасно важна", посочи българският премиер. Той каза, че с Мицотакис си разменят есемеси за напредъка по трасето.

Кирил Петков акцентира върху това, че енергийната стратегия на България трябва да се промени, за да имаме възможност да развиваме икономиката си. Чуждите инвестиции са страшно намалени. Според Петков страната има достъп до най-големия пазар на света, има логистика, с която да стига тези пазари лесно, има морска граница. България би трябвало да бъде портала на Европа от изток, но не е, посочи премиерът. Според него едно от нещата, които трябва да се променят, е начинът на мислене на самите хора, на самите нас. Важно е да има работещи институции, но ние трябва да бъдем отговорни за това, което правим. В България сме най-малко самокритични, каза премиерът и призова българите да запретнем ръкави.