Румънците проявяват днес сравнително висока избирателна активност на изборите за Европейски парламент и на референдума във връзка с правосъдието, предаде ТАСС. До 14.00 часа /средата на изборния ден/, на евроизборите са гласували 23,91 процента от избирателите, а на референдума, който е с консултативен характер - 19,6 процента, съобщи Централната избирателна комисия.

За сравнение до 13,00 часа в България са гласували 15,47%  от избирателите, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Право на глас в Румъния имат близо 19 милиона души, които днес могат да гласуват в 18 730 избирателни секции в страната и в 411 в чужбина. Гласуването ще продължи до 21 часа.

Румънците избират 33 евродепутати. За място в Европейския парламент се състезават над 450 кандидати, представители на 13 партии и 3 независими кандидати.

Едновременно с евроизборите румънците гласуват на референдум по инициатива на президента Клаус Йоханис. Те ще отговарят на два въпроса: "Съгласни ли сте със забрана на амнистията и помилването за корупционни престъпления?" и "Съгласни ли сте със забрана на извънредните правителствени постановления в сферата на престъпленията, наказанията и съдебната организация и с разширяване на правото за атакуване на такива постановления директно в Конституционния съд?". За да бъдат валидни резултатите от референдума, трябва да гласуват най-малко 30 процента от избирателите.

Гласуването за евроизборите и референдума става в едни и същи избирателни секции, с едни и същи печати, с три бюлетини, които се подават в различни урни.

Избирателната активност на изборите за Европейски парламент във Франция към обяд е по-висока, отколкото на предишни евровотове, предадоха ДПА и Ройтерс.

Към обяд местно време са гласували 19,3 процента от избирателите, съобщи вътрешното министерство.

За сравнение, на евроизборите от 2014 г. до този час бяха гласували 15,7 процента, а през 2009 г. - 14,8 процента.

Френският президент Еманюел Макрон и крайнодясната лидерка Марин Льо Пен определят тези европейски избори като състезание между проевропейските либерални позиции на Макрон и евроскептичния национализъм.

Снимка: БТА

Според последните допитвания Националният сбор на Льо Пен е с лека преднина пред партията на Макрон "Република, напред".

Макрон гласува заедно със съпругата си Брижит в град Льо Туке, предаде ТАСС.

Брижит Макрон има наследена от родителите си голяма вила в този курортен град.

Управляващата Лейбъристка партия на Малта печели най-голямата изборна победа в историята на страната, заяви премиерът Джоузеф Мускат, цитиран от ДПА.

Партията получи около 55 на сто от гласовете, или с около 45 000 гласа повече от консервативната Националистическа партия, добави Мускат пред държавната телевизия.

"Това е вот срещу негативно мислещите", заяви премиерът. "Това е вот срещу тези, които карат хората да се страхуват от несъществуващи проблеми".

Снимка: БТА

Официални резултати от изборите за Европейски парламент се очакват едва след затварянето на последните секции в Италия. Представители на политически партии в Малта обаче съобщиха предварителни данни за резултатите от евроизборите на острова. Активността на гласоподавателите е достигнала 72,6 на сто, което е спад спрямо 76,8 на сто, отбелязани през 2014 година.