НАТО възнамерява да разположи многонационална бригада в Румъния заедно с батальоните на алианса в балтийските държави и Полша, заяви на срещата на организацията в Брюксел генералният секретар Йенс Столтенберг.

Окончателното решение за това трябва да бъде прието на форума във Варшава в началото на юли.

България е готова да участва с 400 войници сухопътна бригада на НАТО на територията на Румъния, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев,  цитиран от националното радио.

В рамките на срещата на министрите на отбраната на Алианса в Брюксел той проведе разговор с румънския си колега Михнеа Моток.

Ненчев каза, че са обсъдили въпроси, свързани със сигурността на Югоизточна Европа, включително и разполагането на една рота на територията на Румъния.

"Към момента евентуално ние бихме могли да участваме с приблизително около 400 човека в обучение и общи тренировки на ротационен принцип. Ние се убедихме заедно с румънския колега, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО в региона на Черно море", коментира българският военен министър.

Имаме обща концепция и вероятно ще поставим този въпрос на срещата на върха във Варшава съвместно, добави Ненчев.

Разглеждаме как бихме могли да увеличим присъствието си в Черноморския регион, посочи преди срещата на военните министри Йенс Столтенберг в отговор на въпрос какви допълнителни мерки е склонен да предприеме алиансът, "за да разубеди Русия в черноморското пространство на България и Румъния", предаде БТА.

Вчера генералният секретар каза, че Естония, Латвия, Литва и Полша - четирите страни от НАТО, които се чувстват най-силно застрашени от Русия, ще получат подкрепление от по един "силен многонационален батальон".

Столтенберг добави, че ще се търсят начини за подобряване на свободата на придвижване на сили на НАТО в Европа.

Същевременно той подчерта, че НАТО не търси конфронтация с Русия и целта е изграждането на по-конструктивни отношения, поради което ще бъдат оставени отворени каналите за политически диалог с Москва.