Началото на политическата седмица вещае интересни събития. Забелязване едно известно втвърдяване на разговорите. Такива крайни твърдения "няма с този мандат или с участието на ГЕРБ" - би трябвало да се правят, след като мине лидерска среща. Такава трябва да има и това е най-естественото в тази политическа ситуация. Това заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия председателят на Народното събрание Росен Желязков в коментар на въпрос какви са възможностите за съставяне на кабинет.

По думите му разговорите с ПП-ДБ преминават в тона на добрите политически практики. "Когато две политически формации, които са били антагонисти в предизборната кампания, съумеят бързо да седнат на масата и да разговарят за общи приоритети, това показва по-висока политическа култура, отколкото наблюдавахме през последните две години. Това на нас ни даде основание да смятаме, че наистина има възможност първата и втората политическа сила да вървят към съвместно управление с много ясен хоризонт и приоритети", посочи той. И допълни: "Когато едната политическа сила, и то преди лидерите да седнат на масата на разговорите и да дефинират ясното си политическото си поведение - заяви, че иска подкрепа без каквото и да се съгласяват на каквото и да било участие в съвместното управление - означава, че се поставят условия, на които сякаш да се откаже".

Според него, когато се прави мнозинство за управление, за да може изпълнителната власт да може да върши своята дейност чрез парламента - тогава отговорността означава, че първата и втората политическа формация управляват съвместно. "Това означава съвместна отговорност за управление. През последните две години стигнахме до там да се обвиняваме за ситуации в по-близкото и по-далечното минало. Затова всички сме отговорни да седнем и да направим така, че тази държава да се развива предсказуемо и стабилно. Увлечени в това, какво очаква партийният електорат не виждаме докъде се докарваме".

"Очаквахме доста по-отговорно поведение от ПП-ДБ, а не говорене "няма да преговаряме за първия мандат и няма да допуснем кабинет с участието на ГЕРБ, но като втора политическа сила искаме подкрепа от всички". Какво означава от всички? Това може би означава, че искат скрита подкрепа от ГЕРБ, от останалите, или може би не очакват подкрепа, за да влязат в Синдрома на жертвата. Той винаги показва, че всички са виновни, аз съм невинна жертва и се търсят оправдания", коментира председателят на НС.

Той коментира и въпроса възможно ли е така нареченият "План Б" на ГЕРБ да включва партньорство или подкрепа от останалите партии. "Продължаваме да считаме, че стабилното, макар и за кратък период от време правителство, е възможно между първата и втората политическа формация. Едно евентуално участие в коалиция с БСП веднага ще ни размине по основните наши виждания - войната в Украйна, еврозоната. Ние сякаш нямаме политически различия с втората политическа формация. Но когато на преден план се постави въпросът какво мислят нашите избиратели - всичко отива с канала".

Правителството може да е политическо или тип Габровски - това стна ясно от думите на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Ако хипотетично мандатът бъде връчен в сряда, най-вероятно ще предложим кабинет и ще търсим подкрепа от останалите формации, без да търсим коалиционна формула, каза още той.

Според него най-естественото нещо в тази политическа ситуация е да има лидерска среща между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Той уточни, че правителството може да бъде като кабинета "Габровски" или да бъде чисто партиен. "Не го предпоставяме преди лидерската среща. Ако не подкрепят първия мандат, вторият изглежда също толкова обречен. В нашия мандат ние ще посочим кой да бъде премиер", допълни шефът на 49-ото НС.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви пред БНР, че вероятно утре ще започнат лидерските срещи.

"Предстои лидерска среща. Най-важно е тези лидерски разговори да се водят преди връчване на мандата", заяви Атанасова. 

"Лидерският разговор вероятно ще се случи до часове, предполагам утре. Това трябва да е съобразено с програмите на всички председатели на парламентарни групи. Трябва да има откровен разговор с всички лидери и политически групи в парламента. Изключително много предизвикателства има", коментира тя в предаването "Преди всички".

Всички варианти са възможни и всички варианти не са изчерпани, категорична бе тя. По думите й целта е стабилност и редовно правителство. Според нея все пак щети може би ще понесе всяка от партиите, но всички трябва да поемат този риск.

Все пак се прояви разум и за кратко се забрави политическото его при формирането на работните екипи, отчете Десислава Атанасова.

"Това е първа стъпка за нормалност на политическия тон и за търсене на обща платформа, върху която да стъпят приоритетите за общо управление. След като тази стъпка беше направена, разговорът като че ли спря. Надявам се да е спрял за малко. Посоката, към която се стремим, не е отново противопоставяне и изостряне на политическите партии. Напротив - разумни решения и съвсем осъзната отговорност. Надявам се на разум".

По думите й все още има няколко варианта:

"Първо - да убедим втората по големина парламентарна група заедно да споделим отговорността за общо правителство. Тук мандатите нямат значение, дали ще се реализира с първия или втория мандат. Ако срещаме съпротива и търсене на индулгенция зад решения на националните съвети, в смисъла на - ние с ГЕРБ никога няма да управляваме, няма да бъдем в общо правителство, но искаме тяхната подкрепа, ако получим втория мандат, то разговорът става абсолютно безпредметен. Въпреки това ще опитаме още веднъж. След това е напълно естествено да поканим всички останали на разговри за това какво следва".

Няма никаква логика първата политическа сила да се откаже в полза на втората да реализира мандата, само и само защото втората поставя условия и ултиматуми, категорична бе Атанасова. Ако не се договорим за общо управление с равно участие, тогава е напълно безсмислено да продължават разговорите, които да симулират добрия тон, а да не стигат до краен резултат, добави мнението си тя.

По думите й първата стъпка е съгласие за общи политики. Втората стъпка е съгласие за споделяне на отговорността и взаимен контрол между двете политически групи. Съставът на правителство е последната стъпка, отчете тя.

Ако няма политическо разбирателство, алтернативата е отново избори, каза още Десислава Атанасова.