Държавният глава заяви, че няма да участва на изборите наесен по лични причини и декларира, че няма да прави нова партия.

ГЕРБ: ДСБ забиха нож в гърба му

От ГЕРБ оценяваме високо всичко, което направи Росен Плевнелиев по време на тежкия му мандат, коментира председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов пред журналисти в парламента, цитиран от „Фокус”.

По думите му той е единственият президент през прехода, съставил два служебни кабинета, успял да намали противопоставянето, за да бъдат проведени два извънредни парламентарни избора и сега Народното събрание да работи по приоритетите - съдебна реформа и антикорупционно законодателство.

По думите му, когато има лични причини, не трябва да има коментари. Все пак обаче Цветанов заяви:

"Плевнелиев можеше да бъде разглеждан като президент втори мандат. Нека да търсим донякъде възможната причина и в единствените разрушители на дясното през годините на Прехода, това е ДСБ и в лицето на техния председател и всички членове на ДСБ, които се изказваха през последните няколко дни. Типично в техен стил можем да кажем, че това беше нож в гърба на президента”.

От ДСБ, подкрепени от БЗНС, НДСП и гражданската квота в РБ, призоваха за обединение около кандидатура на Плевнелиев за общ десен независим кандидат.

РБ: Отказаха го за втори мандат

Съжалявам, че го отказаха от втори мандат, заяви и председателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. По думите му част от колегите му в РБ са направили стратегия да убедят Плевнелиев, но са го разубедили.

Вие ми кажете кой носи отговорността. Ако някой има намерение да се занимава с такава висока политика е нелогично да обсъжда кандидатура, с която не е разговарял. Не сме чули какво е неговото мнение и в същото време чертаем за бъдещето му“, добави Зеленогорски по адрес на ДСБ.

На въпрос дали е чувал за кандидатура на Ирина Бокова, която евентуално да подкрепят ГЕРБ и РБ, той обяви, че това е поредната лъжа и интрига.

Гроздан Караджов (съобщил за Бокова - б.р.) представлява само себе си. Абсурдно е Найден Зеленогорски да подкрепи Ирина Бокова“, добави депутатът.

Зеленогорски подчерта, че предложението на РБ е да предложат на управляващото мнозинство обща кандидатура и да влязат в преговори.

ПФ: Добра новина, явно не е получил подкрепа от ДПС

Като добра новина коментира пък съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов изявлението на Росен Плевнелиев, предаде БТА.

"Добра новина е, че няма да ни досажда пак с президентската си кампания, която вече започна, явно не е получил подкрепа от ДПС, за която усилено работеше досега с ветото за връщане на секциите в Турция", каза лидерът на НФСБ.

Т
ой поздрави Плевнелиев за решението и допълни, че явно е събрал кураж да се откаже.

По думите на Симеонов обаче той няма да бъде запомнен с нищо, както и Георги Първанов.

Депутатът от ПФ заяви още, че Плевнелиев си е осигурил бъдещето и с поведението си още от времето на регионален министър е имал видими белези на добро благосъстояние.

"Да не забравяме и сериозната инвестиция, която получи кръгът около него - участие на Прокопиев и сие в мащабни проекти за ВЕИ, помощи от "Америка за България" в стотици-хиляди - да не го мислим президента, той ще бъде осигурен и чрез неговия кръг", каза още Валери Симеонов.

БСП: Видял е, че няма подкрепа

Президентът Росен Плевнелиев е видял, че няма нито обществена, нито политическа подкрепа за втори мандат, коментира пък лидерът на „БСП лява България“ Корнелия Нинова.

Тя определи това като логично решение.

А и той не беше човек за тази работа. Вместо да обединява, много често разделяше нацията като вземаше позиция на една или друга страна, водеше едностранна и дебалансирана външна политика, която създаде опасности за националната сигурност в определени моменти. Това е най-социално нечувствителният президент на България",
добави Нинова.

Според нея президентът нито веднъж не наложил вето на закони, които са отнемали права, а на такива, чрез които защитавал лобистки и частни интереси, като Закона за търговските вериги.

На въпрос дали решението му да се откаже от участие в изборите ще улесни БСП, Нинова отговори, че техният избор не е зависел от това и профилът му трябва да е съвсем различен.

В ДПС обмислят ще имат ли свой кандидат и кого биха подкрепили

Според мен решението на Росен Плевнелиев е резултат от трезва преценка за шансовете, за обстоятелствата, за подкрепата, на която би могъл да разчита на предстоящите президентски избори, каза и депутатът от ДПС Четин Казак.

Един от основните потенциални кандидати в момента дава ясен сигнал, че няма да участва, така че това открива пътя за другите кандидатури“, добави той.

На въпрос дали ДПС ще застане зад по-широка ляво-центристка коалиция Казак коментира, че до президентските избори все още има време.

Ние от ДПС бяхме заявили, че когато наближат изборите, ще направим нашия анализ на ситуацията, като видим кои са основните кандидати. Ще видим съобразно това нашата стратегия дали да издигнем наша собствена кандидатура или не и кого да подкрепим от кандидатите“, уточни той.

АБВ: ГЕРБ не са изненадани, искаха друг кандидат

Решението на Росен Плевнелиев не е изненада, а е оправдано и обяснимо, политическият живот в страната продължава, каза на свой ред зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

"Не можеш да водиш една абсолютно небалансирана като цяло външна политика, с която да се опиташ да направиш отношението между България и Русия невъзможно от гледна точка на интереса на българското общество и гражданите", р
азкритикува го той и подчерта, че е допуснал много грешки.

С
поред Петков решението на президента не сварва ГЕРБ неподготвени. Напротив, допълни той, от няколко месеца лидерите на партията обясняват че търсят кандидат за президент с всички специфики, изключващи Плевнелиев.

"От друга страна той постъпи достойно, така трябваше да направи, но може би закъсня",
допълни заместникът на Георги Първанов в АБВ.

ДОСТ: Жалко, платил е висока цена

Предвид профила на този президент мога да кажа едно много искрено и дълбоко жалко, жалко, че Росен Плевнелиев няма да е кандидат, коментира пък лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Той изрази съжаление, че президент, откровен евроатлантик, няма да се кандидатира.

"Ако има и нелични причини за решението му, мога да направя предположение, че Росен Плевнелиев може би е бил заставен да плати една много висока политическа цена за откровените си антипутинови позиции", каза още експредседателят на ДПС.

Той отбеляза, че фигурата на следващия президент ще е много важна, защото евразийските сили дават знаци, че се обединяват.

АНКЕТА: Закъсняват ли партиите с кандидатите за президент?