По време на речта му в парламента присъства патриарх Неофит. Той седна на балкона на пленарната зала. Депутатите станаха на крака и приветстваха Негово светейшество с аплодисменти.
В залата бяха още бившите президенти Петър Стоянов и Георги Първанов.

"Нашите сънародници искат да ги управляват почтени хора, да не ги крадат, да не ги лъжат и да живеят добре. Гражданите ни подадоха ръка, нека да я поемем. Хората имат основателни искания", започна речта си Плевнелиев.

Той добави, че проблемът е в неизпълнените обещания на политиците, неефективните институции и ниското доверие към тях.

"Някои от протестиращите искат ЕРП-тата да станат държавни - от друга страна не вярват в държавата. Искат държавата да не финансира партиите - кой да ги финансира - частният сектор ли и това по-добре ли е? Предлагат депутатите да се отзовават - имали сме го и това - в двете Конституции на тоталитарната държава. Говори се за национализация - това ще изгони инвеститорите", подчерта държавният глава по повод исканията.

По повод провокациите по време на протестите, той допълни: "Пред очите на целия свят, в България се гори европейското знаме и се гори Конституцията". Плевнелиев призова за втори път гражданите - преди да горят Конституцията, да я прочетат.

Президентът обяви, че предсрочните избори ще се проведат на 12 май, не по-рано, защото не може да позволи това да се случи преди ЦИК да се е подготвила. Освен това, подчерта той, не е добре да има вот на светлите християнски празници - Цветница и Великден, които не може да бъдат натоварени с политически страсти.

"Затова, ако и третият мандат не успее (утре той ще го даде на ДПС, но те вече обявиха, че ще го върнат - б.р.), изборите, ще се проведат на 12 май. Първата възможна дата е тази", добави Плевнелиев.

Според него най-почтено за гражданите е да има избори, но най-важното е те да са подготвени добре.

"Някои очакваха парламентът да работи до края на мандата си, да вземе важни промени в закони. Вярвам, че е правилно важните промени в законите да бъдат направени от нов парламент. Това Народно събрание да се фокусира върху неотложни мерки и задачи. Такива са цената на тока, опазването на природните богатства и недопускане на тяхното унищожаване", подчерта президентът.

Според него е добре също да се приемат Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, Законът за водите, пакетът от 4 закона в сектор сигурност.

"Обмислете внимателно възможността за промени в Кодекса за социално осигуряване, в Закона за бюджета на ДОО или Закона за бюджета на 2013 г., както и политиката по доходите в подкрепа на най-нуждаещите се", обърна се той към парламента в оставка.

Следващото - 42-ро Народно събрание, пък според него трябва да се заеме с изготвянето на антимонополно законодателство, преструктурирането на енерегетиката и либерализацията на пазара на електричество.

Държавният глава заяви още в обръщението си, че предстои скоро да бъде създадено служебно правителство, което да гарантира плавния преход към следващ кабинет. Към служебното правителство ще бъде създаден граждански борд за честни избори. Според президента ключовата дума за този период е стабилност.

Трябва да се предприемат мерки срещу демографската криза, за открита конкурентна среда за подобряване на бизнес средата, да се предприемат мерки за малките и средни предприятия, защото те създават работни места, а не правителството. Нужни са мерки за здравеопазването”, заяви още Плевнелиев, като добави, че е важно и какво се случва в българското училище, защото това поколение гледа какво правят политиците.

Той се обърна към политиците:

Поемете ясни ангажименти в предизборната кампания, дайте реални обещания и ги изпълнете. От това какви лица ще влязат в следващия парламент зависи дали очакванията на гражданите ще бъдат напразни. Нека се адаптираме към новата реалност. Нека новият парламент да е публичен и открит. Ако искаш да приемеш един закон – обоснови се публично, с обществено обсъждане. Трябва морал".

Държавният глава настоя, че е нужно електронно правителство и обяви, че е твърдо решен в своя мандат то да заработи ефективно.

"Електронното правителство ще даде възможност за електронно гласуване, тогава няма да има мъртви души в избирателните списъции”, категоричен бе Плевнелиев и добави, че това са българите, живеещи в чужбина, които също искат да дадат своя глас.

Президентът увери, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, а бюджетът ще бъде изпълнен, както е заложен. Ще се работи и с фокус върху нуждите на малките и средни предприятия, добави той.

Росен Плевнелиев подчерта, че днес България има исторически шанс да върне доверието.

"Кризисните ситуации не са нещо непознато в историята ни. Всички сме в тази лодка – и протестиращите, и политиците, и държавата. Ако всеки действа солово, хора няма да станем. Хор само от солисти няма. Държава само от самостоятелни субекти няма. От президента хората очакват истината, а тя е – богатството се постига не с магия, а с инвестиции и производство".

АНКЕКА: Вярвате ли на досегашните политически партии?