„Съдебната реформа няма алтернатива, тя трябва да се случи без отлагане. Извървяла е немалък път до тук и ще бъде крайно безотговорно, ако не се намери национално съгласие, за да можем да продължим по пътя на подобряване на българската система на правораздаване. Работя за това съдебната реформа да се случи сега, не бива да бъде отлагана за септември и за октомври. Не бива да бъде отлагана за след изборите", заяви президентът Росен Плевнелиев на импровизиран брифинг на Роженските поляни, предаде Дарик.

Той е водил разговори по темата с главния прокурор, с министъра на правосъдието, с министър- председателя и с някои от парламентарно представените политически сили.

Ще продължа да го правя през следващите дни, защото е важно да извървим по достоен начин тези последни стъпки до приемането от парламента на първо четене на промените в Конституцията. Разбира се, след това политическите партии ще могат да направят своите корекции, ще има много дебати, добави президентът.

„Съдебната реформа е плод на национален консенсус и съгласие. Тя не може да се случи в режим на противопоставяне, тя няма да се случи тогава, когато партиите гледат тясно партийните си интереси. Съдебната реформа изисква просветеност и широко политическо съгласие. То трябва да бъде намерено в парламента. Като държавен глава аз също работя за това", каза още Плевнелиев.

Според държавния глава съдебната реформа е стратегически важна за България. Ако тя не се случи, ще има по-малко инвестиции, по-малко икономическо развитие и ние отново ще се забавим по пътя на своя просперитет. Според държавния глава само с добрите идеи, с национално съгласие и позитивна енергия Конституцията ще бъде променена, защото „тя не заслужава арогантност, агресия и тяснопартиен подход. Конституцията не зависи от изборите", добави Плевнелиев.

След среща с реформаторите преди два дни ДПС поиска промените, свързани със съдебната власт, да бъдат отложени след местните избори през есента.